Selektivna dodjela novca

Stopirana dva programa Zavoda za zapošljavanje

Agencija za zaštitu konkurencije pokrenula ispitne postupke zbog sumnji da je Zavod dodijelio nezakonitu pomoć

37207 pregleda 292 reakcija 83 komentar(a)
Kršenje Zakona o kontroli državne pomoći: Suljo Mustafić, Foto: ZZZCG
Kršenje Zakona o kontroli državne pomoći: Suljo Mustafić, Foto: ZZZCG

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) je samoincijativno pokrenula dva ispitna postupka kojima je obuhvatila Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) odnosno dva njegova programa - profesionalna rehabilitacija i troškovi profesionalne rehabilitacije.

Ovi postupci su pokrenuti 18. januara ove godine.

AZK u rješenjima navodi da sumnja da je ova pomoć nezakonito dodijeljena. Direktor Zavoda za zapošljavanje je funkcioner Bošnjačke stranke Suljo Mustafić.

Zakonska obaveza Zavoda je bila da prije pokretanja ovih programa traži stav o tome da li su usklađeni sa Zakonom o državnoj pomoći.

U januaru četiri ispitna postupka

Agencija je od Nove godine pokrenula samoincijativno ukupno četiri ispitna postupka od kojih se druga dva odnose na prvi i treći paketa Vladine pomoći zbog kovid krize koji su dobili zeleno svjetlo, kao i za pomoć od tri miliona eura koju je dobila “Barska plovidba” u 2019. godine, a taj postupak još se ispituje.

Zavodu je dat rok od mjesec dana da Agenciji za oba programa kompletnu dokumentaciju koja prati njihovu realizaciju, te sve raspoložive podatke potrebne za ispitivanje usklađenosti državne pomoći dodijeljene na osnovu ovih programa i informacije o svim drugim pomoćima dodijeljenim za iste opravdane troškove i da, odmah po prijemu rješenja AZK, privremeno obustavi dalju dodjelu državne pomoći korisnicima do odlučivanja o usklađenosti pomoći sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Zavod za zapošljavanje
Zavod za zapošljavanjefoto: Luka Zeković

Agencija je pozvala i druge zainteresovane strane da joj dostave sve informacije i podatke značajne za njeno odlučivanje.

“Nezakonita državna pomoć je pomoć koja je dodijeljena bez prethodne prijave ili prije odlučivanja Agencije o usklađenosti te pomoći sa Zakonom o državnoj pomoći. Postoji sumnja da je Zavod kroz program profesionalna rehabilitacija i program troškovi profesionalne rehabilitacije dodijelio nezakonitu (neprijavljenu) državnu pomoć, zbog čega je Agencija, po službenoj dužnosti, pokrenula postupak kako bi ispitala raspoložive podatke i informacije i ocijenila usklađenost dodijeljene državne pomoći sa zakonom” piše u rješenju AZK.

Mogućnost upravnog spora

Navodi se da je Zavod kroz mjere finansijske podrške realizovane putem programa profesionalna rehabilitacija podijelio 255.781,07 eura, dok za drugi porogram troškovi profesionalne rehabilitacije navode novčani iznosi od 6.986,15 eura.

“Prednosti koje su direktno ili indirektno dodijeljene kroz državni novac mogu predstavljati državnu pomoć, a prenos državnih sredstava može biti u raznim oblicima, poput direktnih bespovratnih sredstava, zajmova, garancija, direktnog ulaganja u kapital preduzetnika i koristi u naturi.

U konkretnom slučaju, postoji sumnja da je Zavod, kroz program troškovi profesionalne orijentacije, dodijelio sredstva u ukupnom iznosu od 6.986,15 eura, a kroz program profesionalna rehabilitacija, dodijelio sredstva u ukupnom iznosu od 255.781,07 eura.

Selektivnost mjere podrazumijeva da se mjera primjenjuje samo na određene preduzetnike (njihove grupe) ili određene sektore, ili određene regione.

Zapravo, svaka mjera države koja nije opšte prirode i koja nije dostupna svima pod jednakim uslovima (sadrži makar jedan diskriminišući element) predstavlja selektivnu mjeru. Realizovana finansijska pomoć odnosi se samo na korisnike dva programa, te je samim tim ispunjen i ovaj uslov”, objašnjenje je AZK. Agencija navodi da ako joj Zavod za zapošljavanje ne dostavi potrebnu dokumentaciju, ona može da pokrene upravni spor.

278,515 hiljada eura je vrijednost državne pomoći koju je Prijestonice Cetinje potrošila za realizaciju sportskih aktivnosti i sportskih dešavanja u tom gradu, a za koju je AZK 10. decembra prošle godine pokrenula ispitni postupak zbog sumnji da je nezakonito dodijeljena

Postupci za Tehnopolis, Skijališta, Prijestonicu Cetinje, Ministarstvo sporta...

Agencija je u decembru prošle godine pokrenula samoinicijativno pet ispitnih postupaka zbog sumnji o nezakonitoj državnoj pomoći koji su u toku.

Riječ je o programu bivšeg Ministarstva nauke za dodjelu pomoći nikšićkom “Tehnopolisu”, pomoć Vlade brodarskoj kompaniji “Crnogorska plovidba”, zatim podršci organizacije velikih međunarodnih takmičenja u učešća na međunarodnim takmičenjima koje je pokrenulo bivše Ministarstvo sporta i mladih.Tu je i pomoć Ministarstva turizma Skijalištima Crne Gore za pripremu turističke sezone i pomoć Opštine Cetinje za realizaciju sportskih aktivnosti i dešavanja u tom gradu.

Preporučujemo za Vas