Atraktivni zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata

Ranč Đukanovića i Rajkovića u Budvi blokirao javni izvršitelj

Zabranjeno raspolaganje imovinom koja je u vlasništvu “Global Montenegro”, firme Mila Đukanovića i njegovog kuma

69589 pregleda 264 reakcija 73 komentar(a)
Brdo Košljun, Foto: Vuk Lajović
Brdo Košljun, Foto: Vuk Lajović

Atraktivni zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun, vlasništvo „Global Montenegra“ partnerske firme predsjednika države i lidera opozcionog DPS-a Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, od prije dva dana ponovo je blokiran.

Javni izvršitelj Aleksandar Bošković, kako piše u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid, donio je rješenje o izvršenju kojim se zabranjuje raspolaganje imovinom.

„Zabilježba rješenja o izvršenju javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića iz Podgorice od 21. januara sa zabranom izvršnom dužniku i dužniku izvršnog dužnika (i drugim licima koja učestvuju u postupku izvršenja) bilo kakvo raspolaganje imovinom ili prikrivanje imovine izvršnog dužnika“, teret je upisan 29. januara u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na devet parcela vlasništvo firme „Global Motenegro“.

Đukanović i Rajković
Đukanović i Rajkovićfoto: Vijesti

Prema posljednjem izvještaju Centralne banke Crne Gore račun „Global Montenegra“ blokiran je na 12.456.821,8 eura.

To pokazuje novi spisak onih sa blokiranim računima, koji je juče objavila Centralna banka (CBCG) sa presjekom na 31. decembar prošle godine.

Zvanični podaci na sajtu CBCG pokazuju da se radi o blokadi po rješenju javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića koje je donijeto 9. septembra 2016. i rješenju javnog izvršitelja Aleksandre Tomković Vukoslavčević po rješenju koje je donijeto 8. novembra te godine.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), riječ je o rješenjima kojima je određeno izvršenje upisom, pljenidbom, procjenom i prodajom udjela Vuka Rajkovića.

Iz „Global Montenegra“ su se početkom mjeseca, nakon što je objavljena milionska blokada, oglasili, navodeći da državi Crnoj Gori ne duguje jedan jedini cent na ime bilo kog poreza ili bilo kog doprinosa.

“Kao pravno lice, firma Global Montenegro duguje drugom pravnom licu iznos ugovorenog kredita i prispjelih kamata“, obrazložili su iz Đukanovićeve firme. Đukanović i Rajković su osnivači firme. Đukanović je vlasnik 50 odsto udjela, ali je prenio prava upravljanja zbog državne funkcije.

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice.

Đukanović u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke (sada Adiko banka).

Kredit je uzet 14. februara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora, bio je “premješten” u nadležnost “Hypo Alpe Adria Bank Development”.

Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta 2019., kredit bio ustupljen “Heta Asset Resolution”, koja je upisala hipoteku na pet miliona eura sa zabranom otuđenja.

Od sredine novembra prošle godine, podgorička kompanija “Holdco east“ povjerilac je kredita od pet miliona eura. Kompanija je 18. novembra u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), ovu firmu je osnovala “Seta Montenegro“. Izvršni direktor je Ivan Popović, a ovlašćeni zastupnici su Mabry Patrick Thomas i “Holdco east”. Popović je izvšni direktor i u “Seta Montenegro“, a isti su i ovlašćeni zastupnici, dok je kompaniju osnovala firma “Seta Holdco S.A.R.L”.

“Seta Montenegro” i “Hedco east” su prije dvije i po godine preuzele faktoring kompaniju “Heta”, bivši “Hypo lizing”, a koja je formalno ugašena u julu prošle godine. Za to preuzimanje morala je Agencija za zaštitu konkurencije da daje saglasnost, što je i učinila u febuaru 2018.

Zemljišni kompleks je do skoro bio i pod blokadom Opštine Budva, koja je držala hipoteku zbog poreskog duga, koji je imao “Global Montenegro“.

Hipoteka je izbrisana iz katastarske evidencije krajem oktobra prošle godine, iako je Opština u junu prinudno naplatila dugovanje.

U jeku policijske blokade i paralisanja lokalnih službi, Opština Budva 22. juna je prinudno s računa podgoričke kompanije “Global Montenegro” naplatila 111 hiljada eura duga za porez na nepokretnost.

Đukanovićeva firma godinama unazad je kuburila sa plaćanjem poreza za zemljišni kompleks koji je praktično uvijek bio pod hipotekom Opštine Budva, koja je na taj način pokušavala da se osigura da će prvi čovjek države poštovati zakone i plaćati redovno poreske obaveze.

Riječ je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila.

Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata.