Pad ekonomije veći samo u Španiji

Crnogorska ekonomija jedna od najteže pogođenih u Evropi u 2020, ukazuju i iz Ujedinjenih nacija

6278 pregleda 2 komentar(a)
“Ima nade za oporavak ekonomije Crne Gore”, Foto: Shutterstock
“Ima nade za oporavak ekonomije Crne Gore”, Foto: Shutterstock

Crna Gora će biti druga najviše pogođena ekonomija u Evropi, poslije Španije, procjena je Ujedinjenih nacija (UN).

“Vijesti” su u oktobru, nakon izvještaja MMF-a, ukazale da su prognoze da će Crna Gora imati najveći pad ekonomije u regionu i drugi najveći pad u Evropi, nakon Španije.

Ekonomista u Kancelariji rezidentnog koordinatora UN-a, Dejvid Putin, rekao je juče da je crnogorska ekonomija jedna od najteže pogođenih u Evropi u prošloj godini.

Vlada prgnozira pad bruto-domaćeg proizvoda /BDP) od oko 15 odsto.

“Naša procjena je da će Crna Gora predstavljati drugu najviše pogođenu ekonomiju u Evropi, poslije Španije. Razlog je jasan, Crna Gora je mala otvorena ekonomija, koja zavisi od turizma”, rekao je Putin za RTCG.

On je ukazao da je Crna Gora dugo bila zavisna od turizma te da je ovo možda prilika za diversifikaciju i strukturno transformaciju, koja bi mogla da kreira nova tržišta za nove vještine koje se bolje plaćaju i koje Crnu Goru mogu pomjeriti u smislu smanjenja stope siromaštva.

On je ocijenio da projekcije UN-a za Crnu Goru nijesu loše kao one Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Postoje određeni indikatori koji govore da će doći do poboljšanja i vraćanja u normalu, posebno kada dođe do vakcinacije. Vakcinisanje nije važno samo za Crnu Goru, nego i za turiste koji je posjećuju, za Rusiju, Srbiju. Vakcina je samo rješenje dijela problema, ali moramo razgovarati o oporavku na jedan širi način i o tome kako ga možemo podržati”, naglasio je Putin.

Istakao je da Crnu Goru očekuje napredak, značajno nadoknađivanje gubitaka i postepeno vraćanje na prethodne nivoe iz turističkog sektora.

I nakon izvještaja MMF-a, potvrđene su prognoze da će Crna Gora imati najveći pad ekonomije u regionu i drugi najveći pad u Evropi, nakon Španije

Putin je ocijenio da za crnogorsku ekonomiju ima nade, posebno zbog toga što je u prethodnom periodu bilježila značajne stope rasta.

“S obzirom na to da Crna Gora prolazi kroz proces pristupanja Evropskoj uniji, dobro je integrisana u ta tržišta i u tom smislu mora iskoristiti prednosti za oporavak”, istakao je on.

Savjetovao je da se ekonomija usmjeri ka modelima koji su otvoreni i održivi.

“Moraju se podržati oni koji su ranjivi, moramo u obzir uzeti fiskalne troškove i naravno na umu treba imati investicije, koje ovu ekonomiju čine otpornom na sve šokove”, poručio je Putin.

Bonus video: