„Global” još u blokadi zbog 12 miliona eura

Na novoj listi blokiranih računa najviše je preduzetnika, malih i srednjih preduzeća

15376 pregleda 15 komentar(a)
CBCG objavila juče podatke sa presjekom na 31. januar, Foto: Boris Pejović
CBCG objavila juče podatke sa presjekom na 31. januar, Foto: Boris Pejović

Račun preduzeća Global Montenegro i dalje je u blokadi i to 42 dana zbog duga od 12.502.168,8 eura, pokazuje novi spisak Centralne banke (CBCG) sa blokiranim računima. Lista sa presjekom na 31. januar juče je objavljena.

Kompanija u vlasništvu predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića bila je i na decembarskom spisku blokiranih firmi, u iznosu od 12.456.821 eura.

Iz kompanije je 5. januara zvanično saopšteno da novac duguju drugom pravnom licu za iznos ugovorenog kredita i prispjelih kamata, kao i da su tog dana državi Crnoj Gori uplatili 1.939,06 eura po osnovu doprinosa i da nemaju “ni cent duga za porez”.

U međuvremenu, zabranjeno je raspolaganje imovinom “Globala” rješenjem javnog izvršitelja, potvrdili su podaci iz lista nepokretnosti. Kompanija, čiji su osnivači Đukanović i Rajković, gazduje zemljišnim kompleksom od 20 hiljada kvadrata u podnožju brda Košljun na ulazu u Budvu.

Đukanović je vlasnik 50 odsto udjela, ali je prenio prava upravljanja zbog državne funkcije.

Na spisku dužnika ukupno 18.978 kompanija i preduzetnika, što je uvećanje za 114 novoblokiranih

Na novom spisku CBCG našlo se ukupno 18.978 kompanija i preduzetnika, što je uvećanje za 114 novoblokiranih u odnosu na kraj decembra prošle godine.

Statistika pokazuje da je u odnosu na kraj prošle godine 328 firmi i preduzetnika izašlo iz blokade, dok je 323 novih imena na listi.

Ko je na spisku

Račun građevinske kompanije “Toškovići” ponovo je blokiran 30. decembra prošle godine zbog duga od 194.761 euro.

Ova kompanija imala je blokiran račun 29. oktobra prošle godine zbog duga od 14.152 eura, pa je privremeno izašla iz blokade. Bila je u žiži javnosti jer je od Glavnog grada dobila posao od 1,83 miliona eura u trenutku kada je njen vlasnik Ivica Tošković već tri mjeseca bio pravosnažno osuđen za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza. Podatke je objavio MANS, navodeći da je ovo urađeno suprotno pravilima KfW banke iz čijeg kredita se finansira projekat Glavnog grada.

Prema novim podacima CBCG, u blokadi je račun Agencija za izgradnju i razvoj Ulcinja 21 dan zbog duga od 26.439 eura, zatim lokalnog javnog emitera iz tog grada Radio-televizije Ulcinj pet dana zbog duga od 3.381 euro, a isto toliko dana je u blokadi račun ulcinjskog Centra za kulturu zbog duga od 7.080 eura.

Prema podacima CBCG, u blokadi je račun Agencija za izgradnju i razvoj Ulcinja, Radio- televizije Ulcinj, Centra za kulturu tog grada, Radio-televizije Pljevlja...

Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić je nedavno hapšen po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u tom gradu zbog sumnji u partijsko zapošljavanje.

U blokadi je 13 dana i račun budvanskog Jadranskog sajma zbog duga od 8.578 eura.

Blokiran je i račun lokalnog javnog emitera Radio-televizije Pljevlja 17 dana, jer duguje 53.620 eura.

Odblokiran je račun Crnogorskog fonda za stambeno solidarnu izgradnju koji je na kraju prošlog mjeseca dugovao 1,92 miliona eura.

Na novoj listi CBCG najvećim dijelom su se našli preduzetnici, mala i srednja preduzeća.

Podatke CBCG objavljuje jednom mjesečno na svojoj stranici, prvog radnog dana po isteku mjeseca sa njegovim presjekom na posljednji dan.

Bonus video: