Stijović: Odgovaraće oni koji su doveli "Plantaže" u trenutno stanje

Ministar je najavio smjenu odbora direktora i smanjenje njihovog broja sa devet na pet. Bivše ministre je pozvao na sučeljavanje, poručivši im da će, ako neće sučeljavanje, sve objasniti nadležnim organima

76182 pregleda 1658 reakcija 149 komentar(a)
Stijović, Foto: Boris Pejović
Stijović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.02.2021. 16:12h

Ministarstva poljoprivrede i finansija ubrzano sa Agencijom za zaštitu konkurencije traže način da pomognu kompaniji "Plantaže".

To je kazao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović na današnjoj konferenciji za novinare.

On je rekao da je minimalna pomoć pet miliona eura da bi se održala likvidnost te državne firme.

"Ubrzano radimo da što prije riješimo problem koji je rezultat bahatog ponašanja. Imamo situaciju da naš ozbiljan gigant ne moze da funkcioniše", rekao je Stijović.

On je naveo da je olakšavajuća okolnost to što "Plantaže" do danas nijesu bile korisnici državne pomoći.

Ministar je najavio smjenu odbora direktora i smanjenje njihovog broja sa devet na pet. Poručio je da oni koji su doveli firmu u ovu situaciju neće pobjeći pravdi i odgovaraće.

Stijović
Stijovićfoto: Boris Pejović

Stijović je kazao da je problem što su "Plantaže" visoko zadužene, pa nemaju mogućnost za nove kredite i da reprogramiraju postojeće.

"Danas je u Plantažama ambasador Rusije, da pokušamo da riješimo problem sa izvozom na to tržište. Problem je nastao zbog pogrešnih političkih odluka", rekao je ministar.

On je naveo da je veliki problem 20 miliona litara zaliha koje se hitno moraju prodati, zato što se nemaju gdje držati.

Stijović je najavio podnošenje krivičnih prijava iz njegovog resora za sve što su tamo našli, ne samo za "Plantaže". "Nećemo imati pardona prema bilo kome. Imamo ozbiljne podatke za Abu Dabi fond", rekao je Stijović.

Ministar je kazao da će imenovati osobu koja će biti zadužena za komunikaciju između "Plantaža" i Vlade. "Pokušaćemo da što prije organizujemo skupštinu akionara da se promijeni odbor direktora", rekao je Stijović.

Ministar je kazao da prodaja sada ne funkcioniše dobro zbog zatvorenih granica, nedostatka turizama...

"Plantaže imaju ozbiljan potencijal da vrate svoj sjaj", poručio je Stijović koji je bivše ministre pozvao na sučeljavanje. Poručio im je da će, ako neće sučeljavanje, sve objasniti nadležnim organima.

Bonus video: