Đeljošaj: "Plantaže" htjele da oštete Opštinu za više od 574.000 eura

Đeljošaj kazao kako želi da zaštiti zakonska prava Opštine Tuzi i njenih građana

4262 pregleda 65 reakcija 9 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Zoran Đurić
Đeljošaj, Foto: Zoran Đurić

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj poručio je da će ta lokalna samouprava blokirati račun "Plantaža" ukoliko rukovodstvo te kompanije u zakonskom roku ne uplati više od 574 hiljade eura. To je iznos za koji su "Plantaže", kako je naveo, htjele da oštete opštinu na čijem je čelu.

"Nakon zvaničnog priznanja tadašnje izvršne direktorice ,,13. jul Plantaže" a.d, gđe Verice Maraš, na usmenoj raspravi pred organima opštine Tuzi, da je ta firma sa jasnom namjerom, odlučila da ne plati visinu poreza po zakonu jer nijesu radili procjenu zemljišta, kao predsjednik opštine, a kako bi zaštitio zakonska prava Opštine Tuzi i njenih građana, u saradnji sa nadležnim organima opštine Tuzi, donijeće odluku o poništenju rješenja za 2019. godinu. Razlika u iznosu sredstava kojim su ,,13. jul Plantaže" a.d. u 2019. godini htjele da oštete Opštinu Tuzi iznosi 574.276.09 eura, ukoliko napravimo poređenje sa rješenjem za 2020. godinu. I ova sredstva planiramo naplatiti od ,,13. Jul Plantaže" a.d, nadam se da će novo rukovodstvo uplatiti sredstva u zakonskom roku i da nećemo biti primorani da ponovo primijenimo prinudnu naplatu blokiranjem računa", saopštio je Đeljošaj.

Naveo je da je sve u skladu sa zakonom, te da se pravni osnov nalazi u članu 140 stav 1 tačka 1 i 2 ZUP-a kojim je propisano da se rješenje poništava ili ukida, u cjelosti ili djelimično, u roku od tri godine od dana izvršnosti rješenja, ako:

1) je donijeto na osnovu lažne isprave ili lažnog iskaza svjedoka ili vještaka ili ako je donijeto kao posljedica krivičnog djela;

2) je rješenje povoljno za stranku donijeto na osnovu neistinitih navoda stranke kojima je ovlašćeno službeno lice bilo dovedeno u zabludu.

"Jasno je, kao što je priznato od strane tadašnjeg, ovlašćenog predstavnika ,,13. Jul Plantaže" a.d, da su dostavljeni podaci neistiniti", zaključio je Đeljošaj.

Bonus video: