Staračke naknade povećavaju sa 72 na 102 eura

Staračku naknadu primaju nosioci poljoprivrednog domaćinstva ako su stariji od 65 godina [muškarci], odnosno 60 godina (žene), ako žive na selu i bave se poljoprivredom i ako ne ostvaruju primanja po drugom osnovu

29288 pregleda 1000 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Staračke naknade od 1. jula biće povećane sa 72 na 102 eura, predloženo je izmjenom Zakona o poljoprivredi kojeg su danas Skupštini predali predstavnici svih pet klubova parlamentarne većine.

Postojećim zakonom je predviđeno da staračka naknada iznosi 50 odsto minimalne penzije poveća na 70 odsto minimalne penzije. Minimalna penzija sada iznosi 145,78 eura, tako da se iznos staračke naknade povećava sa 72,89 na 102 eura. Ovo zakonsko rješenje počelo bi da važi od 1. jul ove godine.

Staračku naknadu primaju nosioci poljoprivrednog domaćinstva ako su stariji od 65 godina [muškarci], odnosno 60 godina (žene), ako žive na selu i bave se poljoprivredom i ako ne ostvaruju primanja po drugom osnovu.

Prema ranijim podacima Ministarstva poljoprivrede pravo na ovu naknadu sada koristi 3.314 osoba.

"Podnošenje Predloga zakona ima za cilj, koliko toliko, poboljšanje materijalnog položaja staračkih domaćinstava, koja danas održavaju u životu brojna udaljena sela kojima prijeti depopulacija i napuštanje. Ovo posebno ako se ima u vidu da je usljed nepovoljne situacije u kojoj se zemlja nalazi, koja je izazvana pandemijom koronavirusa, padom ekonomskih pokazatelja i životnog standarda, i ova kategorija stanovništva dodatno ugrožena", navedeno je u obrazloženju predloga.

Bonus video: