Tužba protiv bolnice Codra: Sporan dug od 380.000 eura

Prema tvrdnjama iz Osmog reda bolnica, Codra je za svoje kredite založila dva aparata koja su joj dali samo na korišćenje
1447 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica Codra, Foto: Luka Zeković
Bolnica Codra, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.12.2017. 19:17h

Kompanija Osmi red D podnijela je Privrednom sudu dvije tužbe protiv Specijalne bolnice Codra u Podgorici od koje potražuje ukupno 329.618,35 eura, a rasprave pred ovim sudom trebalo bi da budu nastavljene krajem januara 2018. godine.

Prvobitno potraživanje je iznosilo oko 380 hiljada eura, ali je manji dio u međuvremenu, nakon podnošenja dvije tužbe plaćen. Radi se o dugu koji je nastao zbog neplaćenih reagenasa, medicinske opreme za oftamologiju i angio salu u ovoj specijalnoj bolnici koja se nalazi u sistemu javnog zdravstva u Crnoj Gori. Navedeni dug se odnosi na neplaćene fakture iz 2015, 2016 i 2017. godine.

Direktorica i vlasnica firme Osmi red D je Angelina Vuković, a vlasnici Codre, prema podacima iz Centralnog registra kompanija su Dragica Perović Ivanović i Zoran Ivanović, koji je izvršni direktor privatne bolnice.

Vukovićeva je posljednih pet godina podržavala inicijativu da Codra postane dio sistema javnog zdravstva, ali je ove godine njena privatna firma došla u situaciju da ne može naplatiti svoja potraživanja i da to ometa tekuće poslovanje firme Osmi red.

Protekle tri godine, Codri su pravovremeno isporučivali tražena medicinska sredstva, ali na kraju u redovnoj procedure nijesu mogli naplatiti svoje potraživanje, odnosno, pozajmice.

Zbog navedenog duga opomenu su iz Osmog reda poslali još 21. marta ove godine i predložili da se problem riješi dogovorom, ali od toga na kraju nije bilo ništa zbog čega je uslijedilo podnošenje dvije tužbe. Šta više, došlo je do neslaganja u obračunatim fakturama i razlika u početnom stanju na 1. januar od 290 hiljada eura.

Angelina Vuković tvrdi da posjeduje sve fakture za svoje potraživanje te da je Specijalna bolnica Codra navodno “lažirala bilanse” iz kojih je nestalo njeno potraživanje.

Ona je potvrdila “Vijestima” da se desila i nevjerovatna situacija da je Codra dva aparata američkog proizvođača Abot koji su posredstvom Osmog reda dati specijalnoj bolnici na korišćenje, založila kod Erste banke za kredite neophodne bolnice po sasvim drugom osnovu.

To je bio razlog da se iz Specijalne bolnice Codra traži povlačenje dva aparata proizvođača Abbott Laboratories, USA i to: Imunohemijski analizator Abbott - Architect i 1000SR i Biohemijski analizator Abbott - Architect c 4000SR.

"Ova dva aparata smo povukli jer su bez znanja Osmog reda D i proizvođača Abbott Laboratories stavljena pod zalogu kod Erste banke”, objasnila je “Vijestima” Vuković.

Ova dva aparata nijesu nikada bila vlasništvo Specijalne bolnice Codra.

Perović Ivanović: Osmom redu ništa ne dugujemo

Medicinski direktor Codre i vlasnica 50 odsto specijalne bolnice Dragica Perović Ivanović kazala je “Vijestima” da Angelini Vuković “ne duguju ništa”.

“Pokušala je tokom bolesti mog muža da dođe do našeg novca. Ne želimo da komentarišemo detalje prije okončanja sudskog spora”, objasnila je Perović Ivanović koja tvrdi da imaju dokaze o “lažnim fakturama” .

Izvršni direktor i vlasnik 50 odsto specijalne bolnice Zoran Ivanović objasnio je takođe “Vijestima” da je problem sa Osmim redom nastao tokom dvije godine njegove bolesti, kada nije mogao da vodi poslovanje. Ivanović je najprije ponudio novinaru “Vijesti” navodno “lažne fakture” Osmog reda, ali se potom predomislio i preko svoje supruge –suvlasnice u specijalnoj bolnici otkazao sastanak.

Što se tiče zaloge na dva aparata “abbotta” koja su morala biti vraćena, Ivanović je sugerisao da se za to obratimo direktoru Erste banke.

Bonus video: