Todorović izvršni direktor nove državne avio-kompanije

Članovi Odbora direktora novog državnog avio-prevoznika najvjerovatnije će biti Milovan Milić, Nebojša Vuksanović, Emilija Miladinović Sedlar, Miloš Stevanović i Filip Radulović

77831 pregleda 96 reakcija 82 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Vlada Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti

Vlada bi danas trebalo da imenuje Predraga Todorovića za izvršnog direktora državne avio-kompanije ToMontenegro.

To je predlog Komisije za utvrđivanje predloga liste kandidata za članove odbora direktora i izvršnog direktora d.o.o. ToMontenegro, saznaju "Vijesti" nezvanično od izvora bliskih izvršnoj vlasti.

Članovi Odbora direktora novog državnog avio-prevoznika ToMontenegro najvjerovatnije će biti Milovan Milić, Nebojša Vuksanović, Emilija Miladinović Sedlar, Miloš Stevanović i Filip Radulović.

Ko su kandidati

Todorović, koji radi u Parizu, ima značajno ekspertsko i konsultantsko iskustvo, a preko deset godina je proveo u evropskoj avijaciji.

Hercegnovljanin, koji govori četiri jezika, od 2010. do 2018. godine je radio u Pro sky France, kompaniji koja iznajmljuje avione za cijeli svijet.

Od 2018. je u kompaniji CitizenPlane, koja ima platformu preko koje se prodaju sjedišta svih avio-kompanija koja nisu prodata. Moderni softveri te kompanije traže prazna mjesta i nude na internetu. Todorović je radio od poslova prodaje do izvršnih funkcija. Učestvovao je u formiranju francuskog predstavništva Air-Brokera. Bavio se i vaterpolom.

Milić je dugogodišnji pilot sa značajnim iskustvom, a radio je i u Montenegro Airlinesu od 1998. do 2015. godine.

Stevanović je pravnik, predvodi advokatsku kancelariju Stevanović, ima i značajan broj zastupanja pred međunarodnim arbitražnim sudovima, usavršavao se na Harvard Business School u Bostonu, vlasnik je kompanije za računovodstvo i poresko zastupanje...

Vuksanović ima više od 18 godina iskustva u finansijskom, bankarskom, telekomunikacionom i osiguravajućem sektoru, od čega 15 godina na različitim rukovodećim pozicijama. Menadžer je sa referencama u oblasti projektnog upravljanja, restrukturiranja, razvoja. Između ostalog, ima iskustva u startap-u i inovacijama.

Radulović je, prema dostupnim podacima, radio u Kaliforniji i ima, između ostalog, iskustva u rukovođenju projektima i za plasman novih proizvoda na tržištu.

Miladinović - Sedlar je pravnica, koja je radila u JAT-u. Ima britansko državljanstvo i bila je direktorica u britanskoj avio - kompaniji Aviation Trade International od 1996. do 2005. godine.

"Bord profesionalaca, a ne partijski podobnih"

Odbore direktora uništene kompanije Montenegro Airlines (u gubicima od oko 100 miliona eura i minusom kapitala od oko 60 miliona), mahom su činili funkcioneri doskorašnje vlasti ili bliski vladajućoj koaliciji, a među kojima su bili i ljekari, istoričari, politikolozi...

"Lista kandidata se sastoji od šest vrhunskih stručnjaka i profesionalaca. Posebno važno je da je poziv bio javan i da su se svi zainteresovani mogli prijaviti, kao i da izvršni direktor i bord nijesu birani "preko veze" ili zato što su partijski funkcioneri/politički podobni, što je uglavnom bila praksa za MA koji je uništila prošla vlast", ocijenili su u Vladi.

Nadležna Komisija je, saopšteno je početkom ove sedmice, utvrdila predlog liste kandidata za članove borda i direktora "koji ispunjavaju zakonske uslove i posjeduju potrebne kvalifikacije".

Naglašeno je da će stručnjaci zbog svog znanja, kvalifikacija i profesionalnog integriteta biti ponos države Crne Gore, kao i da je bilo veliko interesovanje za poziv koji je objavilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

"Broj kompetentnih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, koji su se odazvali sa željom da budu dio nove kompanije predstavlja potvrdu da ova Vlada uživa veliku podršku i povjerenje građana, što pruža dodatnu motivaciju za nastavak sprovođenja početih reformi u svim sferama", saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: