Izmjene Zakona o doprinosima

Vlada: Oslobađanje od plaćanja dijela doprinosa doprinijeće zapošljavanju novih radnika

"Predloženim zakonskim rješenjem uvodi se novina da poslodavac koji zasnuje radni odnos na neodređeno vrijeme do 31. decembra 2021. godine sa zaposlenim u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava i obaveze zaposlenih po osnovu rada..."

16217 pregleda 215 reakcija 10 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Vlade je utvrdila Predlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim će se, kako je saopšteno iz izvršne vlasti, "snažno djelovati na podsticaj novog zapošljavanja u 2021. godinu, privredni rast, obezbjeđivanja povoljnijih uslova privređivanja kao i suzbijanje "sive ekonomije".

Navedeno oslobađanje od plaćanja dijela doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje za poslodavce, kako je saopšteno iz Vlade, doprinijeće zapošljavanju novih radnika, što predstavlja značajan pokretački faktor u otežanim uslovima poslovanja izazvanih pandemijom zarazne bolesti Covid 19.

"Predloženim zakonskim rješenjem uvodi se novina da poslodavac koji zasnuje radni odnos na neodređeno vrijeme do 31. decembra 2021. godine sa zaposlenim u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava i obaveze zaposlenih po osnovu rada, koje se nalazi na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore duže od tri mjeseca, oslobađa se obaveza plaćanja dijela doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog i na teret poslodavca, za zaradu isplaćenu zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, kao i da to pravo ne može ostvariti poslodavac koje zaposli lice u državnim organima i organizacijama i organima jedinica lokalne samouprave i drugim javnopravnim tijelima korisnicima budžetskih sredstava", saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Kako dodaju oslobađanje plaćanja dijela doprinosa može ostvariti poslodavac ako se zasnivanjem radnog odnosa sa nezaposlenim licem poveća broj zaposlenih u odnosu na broj zaposlenih koji je poslodavac imao na dan 31. decembar 2020. godine.

"Takođe poslodavac se oslobađa obaveze plaćanja dijela doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i to 90 odsto doprinosa – za zarade isplaćene u 2021. godine, 60 odsto doprinosa – za zarade isplaćene u 2022. godini i 30 odsto doprinosa – za zarade isplaćene u 2023. godini, i padaju na teret budžeta Crne Gore", saopšteno je iz Vlade.

Preporučujemo za Vas