Potpisani zaključci za izradu Studije izvodljivosti rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari

Na sastanku Simovića i Nurkovića sa delegacijom Ministarstva trgovine Kine, Cuijem i predstavnicima kineskog ekpertskog tima, koji je uslijedio nakon potpisivanja, obostrano je konstatovano da most na Đurđevića Tari simbolizuje snažno prijateljstvo Crne Gore i Kine i njenih naroda
59 pregleda 2 komentar(a)
Potpisani zaključci za izradu Studije izvodljivosti rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari, Foto: Vlada Crne Gore
Potpisani zaključci za izradu Studije izvodljivosti rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 20.12.2017. 15:11h

Zaključcima terenskog istraživanja za izradu Studije izvodljivosti donatorskog projekta rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari, koji su potpisali danas predstavnici crnogorske i kineske Vlade, omogućiće se realizacija projekta tokom naredne građevinske sezone.

Zaključke su danas u Vladi potpisali ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković i direktorka Odjeljenja za međunarodnu pomoć Ministarstva trgovine Kine, u prisustvu potpredsjednika Vlade Milutina Simovića i ambasadora Kine u Crnoj Gori, Cui Živeija.

“Kineska ekspertska radna grupa tim povodom u Crnoj Gori boravi od 3. decembra”, navodi se u saopštenju iz Kabineta potpredsejdnika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem.

Crnogorski i kineski timovi su, kako se dodaje, usaglasili planove o realizaciji projekta, konkretne zahtjeve i predloge, a kineska strana je sprovela istraživanje oblasti koja je obuhvaćena projektom i preliminarno upoznala topografiju, morfologiju, kao i trenutno stanje mosta, uslove javnih objekata i saobraćaja i prateće infrastrukture, kao i glavne ciljeve zaštite životne sredine.

Potpisivanjem Zaključaka stvorile su se pretpostavke za početak izrade Studije izvodljivosti, a zatim idejnog i glavnog projekta rekonstrukcije mosta, što će omogućiti realizaciju projekta tokom naredne građevinske sezone.

Na sastanku Simovića i Nurkovića sa delegacijom Ministarstva trgovine Kine, Cuijem i predstavnicima kineskog ekpertskog tima, koji je uslijedio nakon potpisivanja, obostrano je konstatovano da most na Đurđevića Tari simbolizuje snažno prijateljstvo Crne Gore i Kine i njenih naroda.

“Rekonstrukcija će još više učvrstiti dobre bilateralne odnose, a most učiniti dodatno atraktivnom turističkom destinacijom za turiste iz cijelog svijeta, a posebno za kineske turiste koji prema ovom istorijskom i saobraćajnom objektu, kao i crnogorski građani, gaje veoma snažnu emociju”, dodaje se u saopštenju.

Obostrano je istaknuto zadovoljstvo zbog najave novih donatorskih sredstava za realizaciju zajedničkih projekata koji će ne samo uvećati prijateljstvo dvije zemlje, već doprinositi ekonomskoj

Bonus video: