Savjetnicima 302.000 eura po ugovoru "250 eura na sat"

Ugovor za savjete o izlasku A2A iz Elektroprivrede sa beogradskom advokatskom kancelarijom raskinut je 27. januara. Nova Vlada je donijela odluku o tome sredinom januara

69699 pregleda 967 reakcija 125 komentar(a)
Bojanić, Foto: Gov.me
Bojanić, Foto: Gov.me

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić raskinuo je ugovor sa advokatskom kancelarijom BDK iz Beograda, koju je bivša Vlada angažovala da im savjetima pomogne oko izlaska italijanske kompanije A2A iz Elektroprivrede i za što su im plaćali 250 eura po satu ili ukupno 302.000 eura tokom 2018, 2019. i 2020. godine

Vlada je resornog ministra ovlastila 14. januara da raskine ugovor.

Ugovor o raskidu ugovora potpisan je 27. januara ove godine.

Bojanić je ugovore i podatke o isplatama na osnovu zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama poslao predstavniku civilnog sektora Vuku Marašu koji ih je objavio.

Ovu advokatsku kompaniju angažovala je 2018. godine bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić za savjetnika u preuzimanju akcija A2A u EPCG, eventualnoj budućoj prodaji državnih akcija u EPCG i Rudniku uglja.

Šta je bilo ugovoreno

Ugovorom je precizirano da satnica savjetovanja iznosi 250 eura, kao i da je minimalni vremenski period na koji se može obračunati ova naknada 12 minuta. Ostavljena je mogućnost i da savjetnik poveća iznos satnice za najviše 15 odsto “u skladu sa svojom poslovnom politikom”.

Bivše ministarstvo se obavezalo i da plaća paušal od 20.800 eura mjesečno za prvih šest mjeseci angažovanja, kao i po 14.050 eura mjesečno za narednih šest mjeseci. Predviđena je i mjesečna naknada troškova savjetnika od 550 eura. Ove cifre su navedene u neto iznosu, pa su povećavane za bankarske provizije i poreske obaveze.

U ugovoru je navedeno i da advokatska kancelarija ne garantuje uspješno završavanje posla za koji je angažovana.

Ugovor je u ime BDK potpisao advokat iz Podgorice Luka Popović, na osnovu ovlašćenja Tijane Kojović iz beogradskog advokatskog tima. Advokatica Kojović poznata je i po tome što je kritikovala učesnike litija u Crnoj Gori i javno podržavala predsjednika DPS-a i Crne Gore, Mila Đukanovića.

Raskid

Bojanić je i raskid ugovora potpisao sa Popovićem, uz obavezu plaćanje zaostalog duga od 850 eura.

Bojanić je ovaj ugovor problematizovao krajem decembra prošle godine. Bivša ministarka Sekulić je odgovorila da su ovu akvokatsku kuću angažovali u skladu sa zakonom da bi maksimalno zaštitili imovinu građana Crne Gore kojom se upravljalo. Ona je navela da su od ove advokatske kancelarije dobijali savjete za posao izlaska A2A iz EPCG, vrijedan 230 miliona eura.

Italijani su od kraja 2009. do 1. avgusta 2017. godine rukovodili menadžmentom EPCG. Nakon raskida partnerstva sa državom vlasnički ulog A2A isplaćen je iz četiri tranše.

Italijani su isplaćeni krajem 2019. godine. Aneks ugovora je dopunjen u maju izmjenom usluga advokata i na “druge neposredno vezane aktivnosti” i na način obračuna razlike fakturisanih sati. I nakon izlaska A2A iz EPCG ovoj advokatskoj kancelariji je tokom 2020. godine isplaćeno 120.000 eura.

Dio poslova iz ugovora za koje je BDK angažovan u vezi sa budućom prodajom državnih akcija u EPCG i Rudniku uglja, nije realizovan jer je Vlada odustala od ove namjere. Kupljene su i akcije malih akcionara u Rudniku uglja.

Bonus video: