Ispitajte privatizaciju Port of Adria, zrelo za raskid ugovora

Generalni sekretar USS-a Srđa Keković, član i tadašnjeg i sadašnjeg Savjeta za privatizaciju, kazao je juče “Vijestima” da je sindikatu ovaj posao i tada bio sumnjiv zbog čega je na njegovo inisistiranje Savjet u oktobru 2013. od savjetnika u ovoj privatizaciji austrijskog “Rebela” tražio mišljenje o obavezama kupca

7235 pregleda 35 reakcija 5 komentar(a)
: Iz sindikata naglašavaju da kupac nije ispunio obaveze iz kupoprodajnog ugovor: “Port of Adria”, Foto: Radomir Petrić
: Iz sindikata naglašavaju da kupac nije ispunio obaveze iz kupoprodajnog ugovor: “Port of Adria”, Foto: Radomir Petrić

Legalnost privatizacije “Port of Adria (PoA)”, bivših Kontejnerskih terminala Luke Bar, biće jedna od tema naredne sjednice Savjeta za privatizaciju.

To je u dopisu premijeru Zdravku Krivokapiću zatražila Sindikalna organizacija ove kompanije, članica Unije slobodnih sindikata, a povod za hitnost u ovom slučaju je najava sadašnjeg vlasnika kompanije turskog “Global Portsa” da će prodati svoj večinski udio. Namjeru o izlasku iz barske kompanije objavili su prije desetak dana na sajtu Londonske berze, gdje se i kotiraju.

Sindikalci smatraju da kupac nije poštovao obaveze iz kupoprodajnog ugovora iz 2013. godine u pogledu obaveznih investicija kao i uslova iz naslijeđenog Kolektivnog ugovora na što se obavezao, i da je to dovoljan razlog za raskid ugovora.

Generalni sekretar USS-a Srđa Keković, član i tadašnjeg i sadašnjeg Savjeta za privatizaciju, kazao je juče “Vijestima” da je sindikatu ovaj posao i tada bio sumnjiv zbog čega je na njegovo inisistiranje Savjet u oktobru 2013. od savjetnika u ovoj privatizaciji austrijskog “Rebela” tražio mišljenje o obavezama kupca.

“U tom pismu se jasno kaže da kupac ima obavezu da naredne tri godine poštuje obaveze kolektivnog ugovora Luke Bar i da ukoliko ga prekrši Vlada ima pravo raskida ugovora na štetu kupca. “Global ports” je tada državni većinski paket akcija kupio za osam miliona eura, a nama je rečno da bi cijena bila veća i za nekoliko miliona eura da nema obaveza iz Kolektivnog ugovora. Ubrzo nakon preuzimanja kompanije novi vlasnik je počeo da krši prava zaposlenih iz Kolektivnog ugovora smanjujući im iznose zarada i naknada, nakon čega su uslijedile tužbe radnika koje su i dobijali na sudu sve do spornog mišljenja građanskog vjeća Vrhovnog suda iz 2017. godine. To je nejasno i suštinski neobavezujuće mišljenje, ali od tada sve sudije presuđuju u korist vlasnika kompanije”, kazao je Keković.

On je podsjetio da je na prvoj sjednici Savjeta, od kada ga je pruzela nova Vlada, saopšteno da će preispitati sve sporne privatizacije i da se počinje od ulcinjske Solane, za koju je formirana radna grupa, a da se ostali slučajevi kandiduju.

Sindikalna organizacija u svom dopisu navodi da novi vlasnik nije ispunio ni jednu tačku obaveza iz Kolektivnog ugovora.

“Iskreno se nadamo se da će nova Vlada detaljno razmotriti zakonitost i cijeli tok privatizacije Kontejnerskih terminala. Potrebno je ponovo procijeniti realizaciju investicionog programa iz koncesionog i kupoprodajnog ugovora. Smatramo da nije realizovan ni prvi trogodišnji investicioni program (2014-2016) u iznosu 13,6 miliona eura, a gotovo ništa nije investirano u narednom trogodišnjem investicionom ciklusu (2017-2020) koji je trebalo da iznosi 7,6 miliona eura. Takođe smatramo i da sve izvještaje o poslovanju treba detaljno preispitati. Odbijanje novog vlasnika da primijeni obavezni Kolektivni ugovor i time što je smanjio zarade zaposlenima za gotovo 40 odsto takođe je oštetio i budžet Crne Gore za više miliona eura”, navedeno je u pismu predsjednika sindikalne organizacije Zorana Martinovića.

Može li “Global” prodati firmu ako je prekršio ugovor po kojem je kupio?

Iz Sindikata naaglašavaju da treba ispitati da li sadašnji vlasnik ima pravo da prodaje akcije ako je grubo kršio kupoprodajni i koncesioni ugovor.

U pismu premijeru ukazuju da su zaposleni uznemireni zbog priče o navodnoj prodaji i odlasku investitora iz Turske.Iz “Globala” su u pismu Londonskoj berzi naveli da kao poslovna grupa planiraju prestanak bavljenje lučkim poslovima i prodaju svojih luka kako bi se posvetili kruzing turizmu.

U sindikatu dodaju da im je u toku postupka privatizacije saopštavano da je cilj ekonomski razvoj, a da se u stvarnosti desilo suprotno - plate su ima manje za oko 30 odsto u odnosu na Luku Bar, broj zaposlenih je smanjen sa 580 na 300, a prema zvaničnim izvještajima kompanija gomila gubitke.

Akumulirani gubici kompanije sada iznose 30 miliona eura.

Bonus video: