Žugić i Simović tajna

Tužilaštvo zbog tajnosti postupka ne može da govori o daljim koracima u slučaju kredita iz Abu Dabi fonda

37227 pregleda 157 reakcija 40 komentar(a)
Traži se proširenje istrage, Simović i ostali tvrde da su “radili zakonito”, Foto: Savo Prelević
Traži se proširenje istrage, Simović i ostali tvrde da su “radili zakonito”, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je istragu u vezi sa odboravanjem kredita za ADMAS projekat koji država finansira novcem iz kredita iz Abu Dabi fonda za razvoj proglasilo tajnim zbog čega ne može da govori o daljim postupcima u vezi sa tim slučajem, zvanično je odgovoreno iz SDT-a “Vijestima”.

“Vijesti” su pitale da li su u istrazi trošenja novca iz Abu Dabi fonda saslušani guverner Centralne banke, bivši ministar finansija Radoje Žugić i predsjednik Opštine Nikšić, koji je bivši ministar poljoprivrede - Milutin Simović i ako nijesu, hoće li biti, kao i da li je SDT utvrdilo ko je i po čijem nalogu otvorio specijalni račun u Prvoj banci, na koji je transferisan dio novca iz Abu Dabi fonda, i da li je SDT od Skupštine tražilo skidanje imuniteta poslaniku DPS-a Petru Ivanoviću.

“Navedeni postupak proglašen je tajnim iz kojih razloga nijesmo u mogućnosti da saopštimo više podataka i informacija o radnjama koje ovo tužilaštvo namjerava da preduzme u daljem toku postupka. Tužilaštvo će nakon analize svih dokaza i podataka ocijeniti da li ima osnova da se Skupštini uputi predlog za skidanje imuniteta poslaniku Petru Ivanoviću i u tom pravcu donijeti odluku o daljem postupanju”, zvanični je odgovor na pitanja “Vijesti”.

SDT je prošle sedmice otvorilo istragu u predmetu kredita iz Abu Dabi fonda i saslušalo više osoba koje sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

U toj istrazi saslušani su Ivanović i bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, te da su dozvolili nenamjensku raspodjelu i trošenje novca kredita iz Abu Dabi fonda.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo - nesavjestan rad u službi u SDT-u su iskaz dali i nekadašnji ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić, čiji se izvještaj o zalozima firmi našao u nekoliko spornih predmeta.

Drugog dana istrage specijalna tužiteljka Stojanka Radović saslušala je Dragana Brkovića, vlasnika kompanije “Vektra”, Ljuba Perišića, čija firma “Eko Per” iz Šavnika flašira vodu Diva i biznismene Krsta Kneževića, Džemala Škrijelja i Vladimira Kujundžića.

Oni su osumnjičeni da su nezakonito trošili novac koji su njihove firme dobile od kredita iz Abu Dabi fonda.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović je u ponedjeljak saopštio da je SDT-u dostavio nove informacije u vezi sa ovim kreditom na osnovu dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti da bi utvrdilo da li ima elemenata da proširi istragu na druge osobe.

Stijović je, između ostalog, saopštio da originalni ugovor o kreditu i ugovor o zajmu koji su na engleskom jeziku u ime države Crne Gore potpisao Vukčević, dok se u prevedenim ugovorima navodi da ih je potpisao bivši ministar finansija Radoje Žugić, zatim da je otvoren specijalni račun u Prvoj banci na koji su uplaćene dvije tranše novca 2015. i 2017. godine od po 15 i 14,6 miliona eura i da se ne zna ko je račun otvorio te da je sve išlo mimo državog trezora. Naglasio je da se ne zna ko je dao nalog za prenos prve tranše novca, dok je za drugu nalog dao Simović. Nemanja Katnić, bivši sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, pratio je cijeli posao, a tadašnji direktor Direktorata za plaćanja Blagota Radulović vršio je odobrenje.

Žugić, Simović i Ivanović tvrde da su radili zakonito.

Bonus video: