Berza dotakla dno, ali i dalje pada

Ekonomski analitičar Mladen Bojanić napominje „da je očigledno da investitori više ne vjeruju crnogorskim institucijama bez obzira na sve hvalospjeve Vlade o uspješnoj ekonomskoj politici“
115 pregleda 3 komentar(a)
Berza decembar
Berza decembar
Ažurirano: 19.12.2017. 17:50h

Na Montenegroberzi juče se trgovalo za samo 36 hiljada eura, uz pad glavnog berzanskog indeksa MNSE 10, koji objedinjuje vrijednost deset najlikvidnijih hartija domaćih kompanija, od 1,02 odsto na istorijski minimum od 752,76 poena.

Juče su na berzi pale akcije Plantaža 2,91 odsto na 12 centi, Crnogorskog Telekoma 2,17 odsto na 1,61 eura i Luke Bar 2,75 odsto na 22,2 centa. Uz ovaj pad juče se pojedinačno najviše trgovalo akcijama Jugopetrola. Hiljadu akcija naftne kompanije prodato je po prosječnoj cijeni od 11,5 eura. Juče su najviše porasle dionice tivatskog HTP Primorja za 14,89 odsto na 2,7 eura.

Posljednji put dionicama Luke Bar po cijenama sličnim jučerašnjim trgovalo se 20. aprila prošle godine, prije nego što je aktuelizovana priča o raspisivanju međunarodnog tendera, do kojeg je došlo u drugoj polovini prošle godine, ali je poništen u prvoj polovini 2017, nakon čega je počeo sunovrat akcija te kompanije na Montenegroberzi.

Akcije Crnogorskog telekoma jučerašnju vrijednost imale su krajem septembra, odnosno, prvog dana oktobra sad već daleke 2004. godine.

Nezahvalna su predviđana o daljem kretanju dionica i glavnog indeksa na crnogorskoj berzi, ali je jasno da su propali tender za privatizaciju 30 odsto Luke Bar, u prvoj polovini ove godine, i prilično netransparentno izdavanje u zakup dijela imovine HTP Ulcinjska rivijera od strane Vlade krajem septembra ove godine, obeshrabrili veći dio individualnih investitora iz zemlje i regiona da kupuju akcije crnogorskih kompanija.

Sve to uticalo je na slabo interesovanja i za najlikvidnijih hartije na crnogorskom tržištu kapitala.

„Citirao bih izjavu Petra Božovića, poznatog glumca koji kaže kod nas „nije dno na dnu, nego na sve strane“, kazao je „Vijestima“ ekonomski analitičar Mladen Bojanić odgovarajući na pitanje kakva su njegova dalja očekivanja i jesu li cijene na berzi dotakle dno.

Bojanić napominje „da je očigledno da investitori više ne vjeruju crnogorskim institucijama bez obzira na sve hvalospjeve Vlade o uspješnoj ekonomskoj politici“.

„Koliko mogu da vidim i koliko sam upoznat sa njihovim željama, nemam dilemu da je njihov prvostepeni cilj da prodaju investicije i hartije o vrijednosti, koje imaju u Crnoj Gori, kako bi se preselili na neka druga tržišta. Očigledno su shvatili da ovdje nema prostora za ozbiljan ekonomski projekat“, zaključio je Bojanić analizu crnogorskog tržišta kapitala.

Investitori gube povjerenje zbog nižih prihoda i odluka Vlade

Izvršni direktor DZU Butterfly finance AD, koje upravlja fondom Trend, Nedeljko Šuškavčev ić ocijenio je za “Vijesti” da su “trenutna kretanja na našem tržištu takva da se ne usuđuje dati baš neke optimistične prognoze za narednu godinu”.

“Ne možemo subjektivirati krivicu za ovakvo stanje, već se uzroke treba tražiti u sklopu različitih faktora. Naime, najznačajniji privredni subjekti, čije akcije čine okosnicu trgovanja na berzi, ostvaruju rezultate lošije od prethodne godine, što je negativan signal investitorima, a na ovako plitkom tržištu i uzrok naglog pada kako cijena akcija tako i prometa”, smatra Šuškavčević.

On napominje, takođe, da su odustanak od privatizacije Luke Bar, kao i davanjeu zakup Ulcinjske rivijere značajno, između ostalog, doprinijeli rastu nepovjerenja investitora.

“Kad sve te faktore u vežemo, logično je da tržište dosegne nivo na kojem se sada nalazi. Ono što je najgore, nikada ne m ožemo sa sigurnošću reći da je ovo dno, već, nažalost, prostor za pad i dalje postoji. Do nule ima još dosta prostora. Kako u životu tako i na tržištu kapitala loše stvari se dešavaju brzo i naglo, dok je za oporavak neophodno strpljenje i napor. Mi smo, kao investicioni fond, u godini koja je na izmaku, više bili koncentrisani na investiranje na stranim tržištima nego na domaćem, što se na kraju pokazalo opravdanim”, dodao je Šuškavčević.

Bonus video: