IRF odgovorio "Benergu" i Opštini Berane: Ništa ne kočimo, nisu slali zahtjev

Iz IRF-a tvrde da dobijanje njihovih kredita nema veze sa političkim opredjeljenjem
134 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Vukčević (Novine)
Zoran Vukčević (Novine)
Ažurirano: 19.12.2017. 17:26h

Povodom teksta “Koče mHE koja je u interesu Berana”, u kojem je direktor opštinske kompanije Benergo Radomir Mihajlović optužio državne institucije, Investiciono-razvojni fond (IRF) i DPS da opstruiraju rad te firme koja je dobila energetsku dozvolu za izgradnju mini-hidroelektrane “Miolje polje” u beranskoj opštini, reagovali su iz Investiciono-razvojnog fonda na čijem čelu je Zoran Vukčević.

Reagovanje prenosimo u cijelosti:

“Nije tačan nijedan navod u pomenutom tekstu od strane direktora firme Benergo DOO, niti Opštine Berane već se radi o neodgovornom rukovodiocu i neodgovornoj samoupravi koja nije sposobna da obezbijedi uslove za bolji život svojih građana. Dakle, takvi rukovodioci nijesu sposobni ni elementarne uslove da obezbijede, a kamoli da realizuju projekat.

Da nije sve ostalo na riječima i praznim obećanjima IRF-a, kako navodi g-din Mihajlović u tekstu, govore u prilog i sljedeće činjenice:

- Preduzeće Benergo DOO do današnjeg dana nikada nije apliciralo za kreditna sredstva kod Investiciono-razvojnog fonda i zaista nam nije jasno na osnovu čega direktor tog preduzeća g-din Radomir Mihajlović iznosi svoje stavove o IRF-u.

- Da je u avgustu 2016. godine, u poslovnim prostorijama IRF-a održan sastanak Opštine Berane, sa tadašnjim sekretarom za finansije Svetomirom Akovićem i izvršnim direktorom preduzeća Benergo Radomirom Mihajlovićem, u vezi potencijalnog finansiranja izgradnje male HE na teritoriji Opštine Berane. Nakon održane prezentacije projekta, predstavnici IRF-a su izrazili spremnost za finansiranje pomenutog projekta i jasno i precizno predočili uslove kreditiranja i ukazali na dokumentaciju koju je potrebno prikupiti kako bi se apliciralo za kreditna sredstva u cilju razmatranja njihovog zahtjeva pred organima odlučivanja IRF-a.

- Budući da je pomenuti potencijalni korisnik kredita preduzeće koje je u vlasništvu Opštine Berane (100%), za potencijalno zaduženje bile su neophodne saglasnosti Skupštine opštine Berane i Ministarstva finansija i tom prilikom predstavnici Opštine Berane su naglasili da su u proceduri dobijanja saglasnosti jer je to prvi korak i preduslov za realizaciju pomenutog projekta. Takođe, upoznali su nas i sa činjenicom da Opština Berane daje sve potrebne garancije za potencijalno zaduživanje i da im je za izdavanje garancije potrebna saglasnost Komisije za kontrolu državne pomoći. Sastanak je zaključen na način da Opština Berane preuzima dalje aktivnosti u cilju obezbjeđivanja potrebne dokumentacije u skladu sa prezentovanim zahtjevima IRF-a.

- Nakon održanog sastanka, sva dalja komunikacija odvija se sa g-dinom Akovićem potem poslovne komunikacije, e-mailom, gdje je u više navrata zahtijevano od IRF-a da dostavi nacrt ugovora o kreditu koji bi glasio na preduzeće Benergo kako bi isti proslijedili Komisiji za kontrolu državne pomoći u cilju dobijanja saglasnosti za izdavanja garancije. IRF je na svaki zahtjev odgovorio u najkraćem mogućem roku, kao i posljednji put kada je u martu 2017. traženo pismo o namjerama, a nakon toga i dopuna istog, gdje IRF opet izlazi u susret potencijalnom klijentu i izdaje zvaničan dopis u kojem izražava spremnost za finansiranje projekta izgradnje male HE.

- Nakon tog dopisa, od 14. marta 2017. godine niko se nije oglašavao od strane Opštine Berane i preduzeća Benergo povodom nastavka saradnje u cilju realizacije projekta, do 9. avgusta 2017. godine kada su službenici IRF-a iz kancelarije u Bijelom Polju, održali sastanak sa g-dinom Mihajlovićem u poslovnim prostorijama Opštine Berane. Na tom sastanku g-dinu Mihajloviću su ponovo predstavljeni uslovi kreditiranja i dostavljen spisak dokumentacije koju je neophodno da priloži prilikom apliciranja za kreditna sredstva sredstva kod IRF-a. Nakon završenog sastanka, g-din Mihajlović je dostavio samo nekoliko dokumenata, ali do danas zahtjev za finansiranje nikada nije predat kod IRF-a, kao ni potrebna dokumentacija.

Podsjetićemo da je IRF prije par godina uveo praksu da se odluke od strane odbora direktora donose na nedjeljnom nivou, što znači da je sve do podnosioca zahtjeva, tj., koliko brzo može obezbijediti potrebnu dokumentaciju i ispuniti zakonske uslove.

I apsolutno nijesu tačne konstatacije da bilo koje preduzeće dobija kredite na osnovu političkog opredjeljenja ili po bilo kojem drugom kriterijumu, osim po ekonomsko-finansijskim uslovima, i sa indignacijom odbacujemo sve navode koji su saopšteni u pomenutom tekstu, a ako im treba pomoć neka se obrate Opštini Plužine jer su oni ispunili sve uslove i dobili kredit”, navedeno je u reagovanju kojeg je potpisala savjetnica za PR Maša Vukasojević.

Bonus video: