"POŠTOVANA OGRANIČENJA PROPISANA ZAKONOM"

RAE o poskupljenju struje: EPCG prilagodila cijenu za domaćinstva i male kupce

Cijene korišćenja prenosnog i distributivnog sistema električne energije za narednu godinu, prema prošlogodišnjoj odluci RAE koja se odnosi na trogodišnji regulatorni period od ove do 2019. godine, ostaju na približnom istom nivou kao u ovoj godini”, navodi se u saopštenju
77 pregleda 1 komentar(a)
Struja, sijalica, Foto: Shutterstock
Struja, sijalica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2017. 15:11h

Elektroprivreda (EPCG) je, usljed povećanja cijene na tržištu električne energije, kao snabdjevač prilagodila cijenu za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju toj kategoriji, poštujući ograničenja propisana Zakonom o energetici, saopštili su iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

“Dok je utvrđena cijena električne energije za ovu godinu bila 37,99 eura po megavat satu (MWh), fjučersi za narednu godinu na referentnoj berzi električne energije u septembru su iznosili 44,88 centi po kilovat satu (kWh) za band, odnosno 55,49 centi po kWh za pik energiju”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu RAE.

Iz RAE su podsjetili da je EPCG u petak objavila cijene za snabdijevanje krajnjih kupaca električnom energijom koje će se primjenjivati od 1. januara.

“Cijene korišćenja prenosnog i distributivnog sistema električne energije za narednu godinu, prema prošlogodišnjoj odluci RAE koja se odnosi na trogodišnji regulatorni period od ove do 2019. godine, ostaju na približnom istom nivou kao u ovoj godini”, dodaje se u saopštenju.

Iz RAE su objasnili da je cijena za angažovani mrežni kapacitet veća 0,89 odsto, cijena opravdanih gubitaka manja 0,52 odsto, dok je fiksni dio za angažovanje mrežnog kapaciteta u narednoj godini manji 1,2 odsto.

“Povećanje cijene električne energije od šest odsto će uticati na povećanje krajnje cijene električne energije za snabdijevanje dvotarifnog domaćinstva sa prosječnom potrošnjom u narednoj godini 2,7 odsto u odnosu na ovu”, precizira se u saopštenju.

Iz RAE su naveli da je procijenjena cijena električne energije za snabdijevanje dvotarifnog domaćinstva za narednu godinu u iznosu od 8,2 centi po kWh, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV) i naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, manja od uporednih cijena za period od avgusta 2013. do januara ove godine koje su se kretale između 8,32 centa po kWh i 8,4 centa po kWh.

“Jediničnu naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za narednu godinu utvrđuje Ministarstvo ekonomije do kraja januara”, zaključili su iz RAE.