Vlada odobrila plan IRF-a, privredi najmanje 120 miliona

Godišnja naknada za objekte sezonskog karaktera, u blizini državnih puteva, smanjena sa 400 na 200 eura

10714 pregleda 10 komentar(a)
IRF značajan za oporavak privrede: Irena Radović, Foto: Luka Zekovic
IRF značajan za oporavak privrede: Irena Radović, Foto: Luka Zekovic

Vlada je dala saglasnost na predloge godišnjeg plana rada i finansijskog plana Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za ovu godinu u kome piše da će IRF u ovoj godini plasirati privredi najmanje 120 miliona eura, kao i da je potrebno da izvršna vlast uradi njegovu dokapitalizaciju.

“Time bi se ojačao kreditni potencijal i ublažili efekti primjene tri paketa mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica koje je izazvala pandemija koronavirusa”, navodi se u dokumentu IRF-a, čiji je izvršni direktor Irena Radović.

Objašnjeno je da je dokapitalizacija važna, jer se očekuje da 2021. bude godina oporavka privrede sa akcentom na očuvanje likvidnosti kroz podršku mikro, malim i srednjim preduzećima.

U dokumentu se navodi podatak da je IRF u periodu od 2017. do 2020. godine odobrio preko 620 miliona eura, a da je u prošloj godini plasirao više od 280 miliona eura sa fokusom na očuvanje likvidnosti privrede. Usvojena je i informacija o izmjeni ugovora o finansiranju između IRF-a i Evropske investicione banke (EIB) kojima je predviđeno da se umanji kamatna stopa korisniku kredita za 100 bazičnih poena i da se produži ročnost kredita za još godinu.

Vlada je odlučila da do 20. aprila formira Centralni registar odobrenih kontribucija sa fiskalnim pokazateljima koje država plaća po osnovu članstva u međunarodnim organizacijama. Obaveza je svih ministarstava da Ministarstvu vanjskih poslova dostave podatke za registar.Odlučeno je da se smanji godišnja naknadu za postavljanje i korišćenje komercijalnih objekata sezonskog karaktera sa 400 na 200 eura, a koji se postavljaju u bilizini puteva.

Formiran je novi Savjet za konkurentnost koji će imati umjesto dosadašnjih 36 imati 20 članova, a kojim će predsjedavati ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Za novog člana Skupštine Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore izabran je v.d. generalnog direktora Direktorata za logistiku u Ministarstvu odbrane Veljko Mališić, dok je sa te pozicije razriješen bivši državni sekretar tog ministarstva Slobodan Filipović. Za novu državnu sekretarku Ministarstva finansija i socijalnog staranja najvjerovatnije će biti postavljena finansijski stručnjak Mila Kasalica, koja bi trebalo da bude zadužena i za nadzor nad upravama u ingerenciji tog resora.

Bonus video: