Herceg Novi: 26. decembra o rebalansu budžeta

Većina ostalih prihoda ostala je na nivou planiranih Budžetom Opštine Herceg Novi za 2017. godinu
59 pregleda 3 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Shutterstock
Herceg Novi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2017. 13:04h

Odbornici SO Herceg Novi na sjednici zakazanoj za 26 decembar trebalo bi da usvoje odluku o rebalansu budžeta za 2017 godinu. Od 20,1 miliona eura planiranog budžeta relizovano je samo 71 odsto.

Prihodi su manji za 5, 8 miliona od planiranih, jer je od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta (građevinskih dozvola) bio planiran prihod od 4, 2 miliona, a ostvareno je 2,45 miliona.

“Odluka nije dobila potrebnu saglasnost Ministarstva održivog razvoja, a iz sličnih razloga nije ostvarena ni planirana prodaja nepokretnosti”, navedeno je u materijalima za sjednicu SO. Za razliku od naknade za komunalno opremanje, porez na nepokretnosti se povećao za 0,55 miliona eura, pa sada iznosi 4,75 miliona eura

Ova dva prihoda zajedno čine skoro polovinu ukupnih prihoda, odnosno 49,1 odsto.

Izvršene su izmjene i u strukturi planiranih rashoda , pa su sad u planu znatno uvećani izdaci za povrat kredita .Povećani su i izdaci za plate zaposlenih u lokalnoj upravi, jer, kako je objašnjeno “ u potpunosti nije sproveden započeti postupak usklađivanja i poboljšanja kadrovske strukture Organa lokalne uprave, pa je broj zaposlenih veći od planiranog”. Izdaci za zarade su uvećani i jer jedan broj smijenjenih funkcionera, nakon smjene lokalne vlasti, u skladu sa Zakonom koristi praqvo na zaradu u toku jedne godine.

Većina ostalih prihoda ostala je na nivou planiranih Budžetom Opštine Herceg Novi za 2017. godinu.

Rebalansom “skromno planirani kapitalni budžet od 2,257 miliona eura odnosno 26 odsto prvobitno planiranog, uzrokovan je produbljivanjem dugogodišnje ekonomske krize, koja je usporila i u velikoj mjeri onemogućila priliv sredstava za kapitalne investicije”, navedeno je u skupštinskim materijalima.

Bonus video: