Radulović: Vlada da što prije nađe rješenje za radnike MA

Posebno otežavajuća okolnost je, kako je kazao, činjenica da je u kompaniji usljed izbijanja koronavirusa zaražen veliki broj zaposlenih, koji, usljed nedostatka finansijskih sredstava, ne mogu da priušte adekvatno liječenje

2757 pregleda 11 komentar(a)
Montenegro erlajns, Foto: Reuters
Montenegro erlajns, Foto: Reuters

Sindikalna organizacija Montenegro Airlinesa (MA) pozvala je Vladu da u što kraćem roku nađe adekvatno rješenje u cilju isplate zaostalih mjesečnih zarada zaposlenih i uplate doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Predsjednik Sindikalne organizacije MA, Marko Radulović, kazao je da se zaposleni nalaze u krajnje bezizlaznoj situaciji i da, dok se preduzimaju aktivnosti u cilju osnivanja nove kompanije ToMontenegro, do danas nijesu dobili nijednu povratnu informaciju oko definisanja njihovog statusa.

“Dozvolite da u ime svih zaposlenih i u ime Sindikalne organizacije MA ovim putem još jedanput ukažem na činjenicu da su posljednju platu zaposleni primili za septembar prošle godine”, naveo je Radulović u pismu upućenom Vladi.

On je rekao i da doprinosi za socijalno osiguranje zaposlenih nijesu uplaćivani od septembra 2017. godine pa na dalje.

"U međuvremenu, zaposlenim su prispjela sva dospjela potraživanja, a sve iz razoga što su iscrpili sva moguća finansijska sredstva, te su u krajnje bezizlaznoj situaciji”, poručio je Radulović.

Posebno otežavajuća okolnost je, kako je kazao, činjenica da je u kompaniji usljed izbijanja koronavirusa zaražen veliki broj zaposlenih, koji, usljed nedostatka finansijskih sredstava, ne mogu da priušte adekvatno liječenje.

Stoga se, kako je rekao, s pravom još jedanput postavlja pitanje nedostatka socijalne empatije prema zaposlenima.

“Pored gore navedenih razloga, zaposleni i dalje uredno dolaze na posao i obavljaju svoja radna zaduženja, shodno trenutnoj situaciji. Ističemo da zaposleni ni na koji način nijesu doprinijeli insolventnosti kompanije i obustavi komercijalnih letova koji su osnovna djelatnost iste, već su krajnje profesionalno i odgovorno obavljali svoje poslove i radne zadatke”, poručio je Radulović.

On je dodao da minimalna mjesečna zarada u kompaniji iznosi 228 EUR, dok je većina plata zaposlenih na nivou prosječne mjesečne zarade na nivou države.

Bonus video: