Bojanić: Džaba pokušaj da ostanu u EPCG dok prođu izbori u Nikšiću

Resorni ministar kaže da će biti smijenjeni 25. februara na Skupštini akcionara i da “opstrukcije neće pomoći”

49282 pregleda 48 reakcija 48 komentar(a)
Odbor direktora je Skupštinu zakazanu za 25. februar ocijenio nezakonitom: Sjedište EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Odbor direktora je Skupštinu zakazanu za 25. februar ocijenio nezakonitom: Sjedište EPCG, Foto: Ivan Petrušić

Odbor direktora Elektroprivrede zakazao je svoju Skupštinu akcionara te kompanije za 16. mart, sa dvije tačke dnevnog reda - smjena članova Odbora direktora i izbor novih, a Vlada je krajem januara zakazala Skupštinu akcionara EPCG za 25. februar sa istim tačkama dnevnog reda.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić juče je “Vijestima” kazao da će se Skupština akcionara o smjeni i imenovanju novog Odbora direktora EPCG održati 25. februara, kako je i zakazala Vlada.

Odbor direktora tu Skupštinu smatra nezakonitom.

Vlada je 11. januara uputila zahtjev Bordu direktora da zakaže ovu Skupštinu akcionara, a tvrde da pošto im nije odgovoreno ona je kao većinski akcionar kompanije zakazala za 25. februar.

Konflikt povlači razrješenje

Bojanić tada je kazao da postoji rješenje Agencije za sprečavanje korupcije od 15. decembra prošle godine u kojem je utvrđeno da se predsjednik borda EPCG Đoko Krivokapić nalazi u “višegodišnjem konfliktu interesa”, odnosno da je ostavku u EPCG morao podnijeti još 2017. kada je postao i član odbora Prve banke.

Samo to je, kako je naveo, dovoljan razlog za hitno razrješenje predsjednika borda, a time i svih članova.

Bojanić je rekao da neće biti odlaganja sjednice, dok je novu odluku Odbora direktora EPCG nazvao opstrukcijom kako bi sebi produžili opstanak dok se ne završe lokalni izbori u Nikšiću od 14. marta.

“To je labudova pjesma notorne DPS partijske ćelije. Posljednji pokušaj Odbora direktora EPCG da utiču na izborni proces u Nikšiću. Očekujemo svaki vid opstrukcije u skladu sa direktivama njihovog partijskog šefa. Za sve smo naredni. Nema promjena u terminu sjednice”, kazao je Bojanić.

Odbor direktora EPCG je krajem januara saopštio da je odluka Vlade da zakaže Skupštini akcionara suprotna Zakonu o privrednim društvima. Oni smatraju da im je Vlada trebala ostaviti rok od 30 dana da donesu odluku o zakazivanju sjednice, a ako odbor to ne uradi morala je prvo podnijeti tužbu Privrednom sudu, pa tek onda, ako odbor ne postupi po odluci suda, kao većinski akcionar je mogla zakazati Skupštinu.

Odbor direktora je tada saopštio da ukoliko Vlada “nastavi sa organizovanjem nezakonito zakazane Skupštine akcionara”, neće “učestvovati u pripremi niti ovlastiti nadležene u Društvu da učestvuju u organizovanju i održavanju sjednice, jer očigledno nema zakonskog utemeljenja”.

Iz Vlade su tada odgovorili da su imali pravo da zakažu Skupštinu kao vlasnici 90 odsto akcija i da odbor direktora svojim opstrukcijama pokušava odložiti svoju neupitnu smjenu.

Odbor direktora je Skupštinu juče zakazao, što je tačno 30 dana od kad je Vlada pokrenula proceduru i to je najkasniji mogući rok za tu odluku, dok bi se sama Skupština, po njihovom predlogu, održala za više od dva mjeseca od kada je Vlada tražila.

Nakon što Odbor EPCG u januaru nije zakazao sjednicu, Bojanić je objavio plate i naknade koje članovi primaju iz kompanije. Prema tim podacima, predsjednik odbora Đoko Krivokapić je u decembru primio 3.411 eura, a ostali članovi borda naknadu od po 820 eura.

Promjena direktora i drugih u menadžmentu

Novi odbor direktora nakon imenovanja može razrješiti izvršnog direktora EPCG, imenovati vršioca dužnosti i raspisati javni konkurs za izbor direktora. Nakon toga bi moglo doći do promjena i na drugim pozicijama u menadžmentu kompanije.

EPCG je najveća državna kompanija. Ona je vlasnik i zavisne kompanije Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Odbor direktora EPCG istovremeno ima funkciju Skupštine akcionara CEDIS-a sa ovlašćenjem da imenuje njegove članove odbora direktora. Tako da bi promjene u EPCG značile i početak promjena u CEDIS-u.

Bojanić je krajem januara kada je Vlada zakazala Skupštini akcionara, pozvao zainteresovane za članstvo u Odboru direktora EPCG da biografije pošalju ministarstvu.

“Obavještavamo zainteresovane za članstvo u Odboru direktora, bilo da ih predlažu političke partije ili poslovna udruženja, i ohrabrujemo samostalne kandidate, da svoje prijave sa biografijom pošalju na: kabinet@mki.gov.me. Birajmo najbolje za najvrednije crnogorske resurse”, rekao je tada Bojanić.

Bonus video: