Spajić: Cilj da u naredne tri godine sva djeca imaju dječiji dodatak

"Uvođenje dječijeg dodatka za svu djecu do navršene 6. godine u periodu najbitnijem za razvoj djeteta, predstavlja samo prvi korak u reformi sistema socijalne zaštite", naveo je Spajić

18403 pregleda 21 reakcija 23 komentar(a)
Spajić, Foto: Luka Zeković
Spajić, Foto: Luka Zeković

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić poručio je danas da je cilj da u naredne tri godine sva djeca u Crnoj Gori imaju dječiji dodatak.

"Uvođenje dječijeg dodatka za svu djecu do navršene 6. godine u periodu najbitnijem za razvoj djeteta, predstavlja samo prvi korak u reformi sistema socijalne zaštite", napisao je Spajić na Twitteru poslije sastanka sa predstavnicima NVO “Udruženje Roditelja”.

Ovim potezom, kazao je, mislili su na djecu, ali i na njihove roditelje.

"Njihovi, najčešće mladi roditelji suočeni su sa svakodnevnim stresom izazvanim malim platama, ucjenama poslodavaca ili nezaposlenošću. Cilj je da u naredne 3 godine sva djeca u CG imaju dječiji dodatak uz niz socijalnih servisa usmjerenih na podsticanje edukacije i kvalitetnije ishrane kroz centralizovane i masovno dostupne kuhinje".

Skupštinska većina predložila je početkom mjeseca Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koji predviđa isplaćivanje dječjeg dodatka do šeste godine.

Ranije danas, institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda donijela je mišljenje da pojedine odredbe Predloga zakona nisu u skladu sa potvrđenim međunarodnim dokumentima ni domaćim zakonodavstvom.

"Te cijenimo da ih treba izmijeniti, odnosno uskladiti sa važećim propisima na način da se otkloni suštinska nejednakost prema različitim uzrasnim dobima djece, odnosno broju djece u porodici", piše u mišljenju koje potpisuje zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković.

Bonus video: