Naplata sudskih troškova u vezi kredita u švajcarskim francima

Država od 113 klijenata uzima oko 460.000 eura

Advokat klijenata Dragomir Ćalasan kaže da se sve radi nezakonito i da klijenti nijesu dobli rješenja o izvršenju

30947 pregleda 41 reakcija 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Javni izvršitelji su prije nekoliko dana počeli da blokiraju račune građana koji su se odrekli tužbe u sporu sa Adiko bankom zbog kredita u švajcarskim francima kako bi naplatili sudske troškove po presudi Osnovnog suda koju je potvrdio Viši sud.

Pojedinačno svaki od klijenata mora da plati 4.032 eura za sudske troškove u postupku sa bankom.

Istom presudom Osnovnog suda koju je potvrdio Viši sud 113 klijenata obavezano da plati i faktoring kompaniji Heta na koju su prenešeni kredit oko 3.600 eura, ali da za sada nema informaciju da je počela blokada i po tom osnovu .

Ovo je za "Vijesti" večeras kazao advokat klijenta Dragomir Ćalasan.

"Počela je blokada iako klijentima nijesu uručena rješenja o izvršenju, niti bilo kakav papir. Uz to, rješenja nijesu u skadu sa zakonom o izvršenju i obezbjeđenju, jer se u izreci presude ne navodi da izvršni povjerilac ima pravo na naknadu zatezne kamate od 27. februara prošle godine. Izreka rješenja je u suprotnosti sa obrazloženjem jer se navodi da je svaki izvršni dužnik dužan da plati 4.062 eura, pri čemu se obračunava kamata na koju se nema pravo, a u obrazloženju se navodi da su oni solidarni dužnici", objasnio je Ćalasan.

Ćalasan
Ćalasanfoto: Luka Zeković

Pošto je Skupština donijela zakon o švajcarcima dio klijenta je odustao od tužbe protiv banke zbog ekonomičnosti postupka jer im je zakonom ispunjeno ono što su tužbom tražili.

Naplata sudskih troškova nastalih po tužbi koju su klijenti Adiko banke pokrenuli zbog kredita u švajcarskim francima u Osnovnom sudu rješavala se u dva postupka, gdje je jednim bilo obuhvaćeno 113 klijenata, a drugim 154 klijenta.

Tako je odlučio Osnovni sud u novembru 2019.godine.