Oštećeni su i mali akcionari Duvanskog kombinata

U optužnici u slučaju Duvanski kombinat piše da je oštećen državni budžet, ali ne i mali vlasnici
133 pregleda 2 komentar(a)
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.12.2017. 21:02h

Udruženje malih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju obavijestilo je vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivicu Stankovića da je “indikativno i veoma sumnjivo zašto se optužnicom manjinski akcionari (DKP-a) ne tretiraju kao oštećena strana” i zatražili od VDT-a da preispita kvalitet i usmjerenost optužnice u ovom pogledu.

Krivični postupak se vodi protiv stečajnog upravnika DKP-a Veselina Raičevića, kompanije Zetagradnja i njenog bivšeg direktora Miloša Stojanovića.

“Optužnica treba da se zasniva na nezakonitoj prodaji imovine stečajnog dužnika, tj DKP-a, a ne zbog utaje poreza i drugih budžetskih prihoda. Napominjemo da su vlasnici imovine Duvanskog država i manjinski akcionari, u odnosu 51% naprema 49%”, ističe se u pismu VDT-u koje je potpisao direktor Udruženja Žarko Knežević.

On je napomenuo da će manjinski akcionari, na osnovu člana 235 Zakonika o krivičnom postupku, podnijeti zahtjev nadležnom sudu, da u smislu člana 241 istog Zakonika “poništi u cjelosti predmetni kupoprodajni ugovor, jer su za to ispunjeni svi zakonski uslovi”.

Udruženje već nekoliko godina tužbom traži od Privrednog suda da se oglasi ništavim Ugovor o kupoprodaji imovine DKP-a Zetagradnji (za 13,2 miliona eura) zaključen 21. juna 2010. godine, kao i odluka o osnivanju Novog Duvanskog kombinata (NDK). Apelacioni sud je već dva puta poništavao presude kojima je odbijan taj tužbeni zahtjev, a uskoro bi ta viša sudska instanca trebalo da odluči i treći put.

Knežević je Stankovića upoznao sa hronologijom događaja i zaključio “da nije teško utvrditi da je stečaj nad DKP-om bio lažan, sa ciljem da se uništi najstarije crnogorsko privredno društvo, koje je više od jednog vijeka izdašno punilo državni budžet, da bi se prethodno dalo na upravljanje a potom u vlasništvo kompaniji iz UAE”, čiju se predstavnici terete za šverc cigareta.

“U lažnom stečaju učestvovalo je više lica nego što je obuhvaćeno predmetnom optužnicom, što neminovno ukazuje da ona ima selektivni karakter. Ali, to je problem sa kojim treba da se pozabavi tužilaštvo ako želi da ima kredibilitet i profesionalnu odgovornost. Ono što nas posebno interesuje jeste zbog čega tužilaštvo tvrdi da je izvršenim krivičnim djelima oštećen državni budžet, a ne imovina DKP-a, iako relevantne pravne činjenice i materijalni dokazi ukazuju da je sasvim suprotno”, naglasio je Knežević.

Stečaj bio lažan, a Vlada ćuti

“Gospodine Stankoviću, Vi znate da je stečaj nad Duvanskim kombinatom bio lažan, a tako ga je definisalo i tužilaštvo na čijem ste čelu. Ipak se pokušava od nekih državnih organa, uključujući Vladu i Skupštinu, da se ova činjenica dezavuiše, čime se ugrožava pravni poredak, a vladavina prava pretvara u običnu političku frazu. Istina, za sada samo u obliku opstrukcije od strane navedenih organa, jer Vlada ćuti na naš poziv da se izjasni o predmetnoj stvari, a parlament i dalje blokira izvještaj Anketnog odbora o činjenicama do kojih je došao u toku svog rada”, istakao je Knežević.

U Udruženju malih akcionara, vjeruju, ipak, ”da pravosudni organi, bar na višem nivou, neće tolerisati pravno nasilje a u konkretnom slučaju, samim tim i organizovani kriminal”.

Bonus video: