održana Prva vanredna sjednica

Socijalni savjet podržao povećanje minimalne zarade, Krivokapić: 2021. ćemo proglasiti godinom socijalne pravde

"Najvažnija je socijalna pravda, koja treba da stigne do svih porodica i svakog pojedinca. Odluke moraju biti dugoročne, a takve odluke se donose samo na osnovu analize činjenica i stanja, na bazi mogućnosti, a ne samo želja", rekao je Krivokapić

15153 pregleda 384 reakcija 15 komentar(a)
Bečić, Mitrović i Krivokapić, Foto: Socijalni savjet
Bečić, Mitrović i Krivokapić, Foto: Socijalni savjet

Socijalni savjet je podržao povećanje minimalne zarade, saopšteno je danas iz Socijalnog savjeta.

Kako je saopšteno, juče je održana Prva vanredna sjednica Socijalnog savjeta Crne Gore uoči skupštinske rasprave o povećanju minimalne zarade.

Na poziv predsjednika Socijalnog savjeta Predraga Mitrovića, sjednici su prisustvovali predsjednik Skupštine crne Gore Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

"Predlozi za izmjenu i dopunu Zakona o radu koji se tiču povećanja najmanjeg iznosa minimalne zarade će biti na dnevnom redu 18. februara", navodi se u saopštenju Socijalnog savjeta.

Krivokapić je istakao da Socijalni savjet treba da bude mjesto uravnoteženja svih naših ciljeva.

"Ova Vlada će 2021. godinu proglasiti godinom socijalne pravde, a najvažnija je socijalna pravda, koja treba da stigne do svih porodica i svakog pojedinca. Odluke moraju biti dugoročne, a takve odluke se donose samo na osnovu analize činjenica i stanja, na bazi mogućnosti, a ne samo želja. Svakako je dobra poruka povećanje iznosa minimalne zarade, ali zakonodavac u konsultacijama sa Vladom i na osnovu preporuka socijalnih partnera treba da procijeni najbolji momenat", rekao je Krivokapić.

Sa sjednice Socijalnog savjeta
Sa sjednice Socijalnog savjetafoto: Socijalni savjet

Bečić je naglasio da je ustavno pravo svakog poslanika da predloži zakon ili drugi akt, ali da svojim prisustvom pokazuje otvorenost prema procesu dijaloga koji treba da nas vodi ka izbalansiranim mogućnostima i potrebama.

"Ostavljeno je dovoljno prostora i vremena da se o izmjenama zakona razgovara u Socijalnom savjetu, imajući u vidu da iste stupaju na snagu 1. jula", istakao je Bečič.

Iz Socijalnog savjeta su rekli da je minimalna zarada u Crnoj Gori posljednji put povećana 2019. i među najnižima je u svjetu, što kako dodaju, ukazuje na neophodnost promjene o kojoj se vodila diskusija, a tokom koje je podržan predlog povećanja minimalne zarade od strane Vlade, poslodavaca i sindikata.

Sa sjednice Socijalnog savjeta
Sa sjednice Socijalnog savjetafoto: Socijalni savjet

"Ovo je samo jedan u nizu koraka Vlade Crne Gore kojima će se u narednom periodu truditi da odlučno sprovodi sve planirane mjere u cilju ostvarivanja ključnih prioriteta ekonomskog rasta i razvoja", poručili su iz Socijalnog savjeta.

Nakon diskusije, Socijalni savjet polazeći od:

• Konvencije MOR-a br. 98, koja promoviše preduzimanje odgovarajućih mjera za podsticanje i promovisanje punog razvoja i uputrebe mehanizama doborvoljnog pregovaranja između poslodavaca ili udruženja poslodavaca i organizacija radnika u cilju utvđivanja uslova rada i kolektivnog pregovaranja;

• Konvencije MOR-a br. 144, koja predviđa tripartitne konsultacije o aktivnostima vezanima za utvrđivanje međunarodnih radnih standarda, ali i značajno doprinosi donošenju boljih, informisanijih i uključivih odluka, promoviše kulturu tripartizma i socijalnog dijaloga, jača međusobno povjerenje i socijalni dijalog o širim ekonomskim i socijalnim pitanjima od važnosti za održivi razvoj, promoviše dobro ekonomsko i socijalno upravljanje;

• Ustavne odredbe da se socijalni položaj zaposlenih usklađuje u Socijalnom savjetu, da Socijalni savjet čine predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade;

• propisanog načina utvrđivanja iznosa minimalne zarade u Zakonu o radu („Sl.list CG“, br.074/19)

konsenzusom daje:

P R E P O R U K U

U skladu sa aktivnostima usmjerenim na unapređenje socijalnog dijaloga koje se sprovode u Evropi, u duhu dobre prakse i sa težnjom da se poboljša i unaprijedi proces konsultacija sa socijalnim partnerima Crne Gore, Socijalni savjet preporučuje da utvrđivanje iznosa minimalne zarade treba da bude rezultat pregovora kroz socijalni dijalog.

Socijalni partneri su saglasni da minimalna zarada mora odražavati balans između potrebe zaposlenih za dostojanstvenom zaradom i potrebe poslodavaca da održe poslovanje i broj radnih mjesta, naročito u uslovima izraženih posljedica pandemije COVID-19.

Socijalni partneri su saglasni da je uvećanje minimalne zarade potrebno, u iznosu ne manjem od 250 evra. Socijalni savjet preporučuje da se povećanje minimalne zarade realizuje u III kvartalu 2021. godine, kada se očekuje otpočinjanje oporavka privrede i oživljavanja ekonomske aktivnosti. Ovo iz razloga što je cilj svih socijalnih partnera obezbjeđivanje stabilnog i održivog rasta minimalne zarade.

Pored toga, socijalni partneri su saglasni da je, u narednom periodu, neophodno napraviti detaljnu i sveobuhvatnu analizu svih fiskaliteta i parafiskaliteta na rad, radi daljeg podsticanja zapošljavanja građana na profitabilnim radnim mjestima koja će im obezbijediti veća primanja, ali i omogućiti održivost poslovanja privrednih subjekata.

Preporučujemo za Vas