Spajić: Država će postati trajni vlasnik dva aviona za 21 milion dolara

"Katastrofalni, stari ugovor o rentiranju aviona između MA i GECAS-a koji je predviđao penale i troškove od 43 miliona dolara je zamijenjen kupoprodajnim"

44534 pregleda 143 reakcija 104 komentar(a)
Spajić, Foto: Savo Prelević
Spajić, Foto: Savo Prelević

Država Crna Gora postaće trajni vlasnik dva aviona za 21 milion dolara, saopštio je danas Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja.

"Veliki korak ka ponovnom uspostavljanju letova danas - katastrofalni, stari ugovor o rentiranju aviona između MA i GECAS-a koji je predviđao penale i troškove od 43 miliona dolaraje zamijenjen kupoprodajnim kojim će država postati trajni vlasnik dva aviona za 21 milion dolara. ToMontenegro!", objavio je Spajić na Tviteru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finasija i socijalnog staranja, kupovinom ova dva aviona država je kako se navodi "korak bliže ostvarenju cilja, a to je da "To Montenegro" postane operativan i da se letovi ponovo uspostave do 1. juna ove godine".

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, saopšteno je da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila "Informaciju za kupovinu dva aviona Embraer 195 za potrebe kompanije "To Montenegro"".

Ističu da je time napravljen "veliki korak ka uspostavljanju letova nacionalnog avio prevoznika".

""Montenegro Airlines", kompanija koju su prethodna vlast i loša politika upravljanja dovele u izuzetno nepovoljnu finansijsku situaciju, potpisao je još u julu 2007. godine Ugovor o zakupu dva vazduhoplova sa kompanijom GE Capital Aviation Services (GECAS). Period zakupa utvrđen ovim ugovorom o operativnom lizingu je osam godina, a ukupna preostala dugovanja po važećem zakupu iznose preko 39 miliona američkih dolara. Imajući u vidu da je Vlada Crne Gore osnivač i vlasnik "Montenegro Airlines"-a, sav teret prijevremenog raskida ugovora sa naše strane morao bi biti isplaćen od novca naših građana, iz državnog budžeta. U tom slučaju, troškovi bi iznosili preko 43 miliona američkih dolara, od čega bi preko 39 miliona moralo biti opredijeljeno za izmirivanje preostalih obaveza iz važećeg ugovora, dok bi advokatski i sudski troškovi dodatno uvećali iznos. Osim toga, država bi izgubila i sva prava na dva vazduhoplova koja su predmet ovog Ugovora o zakupu", pojašnjeno je iz Ministarstva finansija.

Dodaju da je pregovorima, koji su obavljeni prethodnih mjesec dana, taj scenario "izbjegnut i budžetska sredstva su sačuvana".

"Postignut je dogovor da, umjesto izmirivanja preostalih obaveza i plaćanja penala zbog prijevremenog raskida ugovora, država od GECAS-a otkupi dva predmetna vazduhoplova po ukupnoj cijeni od 21.784.000,00 američkih dolara. Na ovaj način ostvarena je ušteda od preko 43 miliona američkih dolara", navodi se u saopštenju.

Bonus video: