tužba kompanije "Cable Car Montenegro"

Jovanić odlučuje plaća li Budva sedam miliona

U tužbi, u koju su “Vijesti“ imale uvid, iz “Cable Car Montenegra” taksativno su naveli da je sa Opštinom Budva bio postignut dogovor o izgradnji žičare za šta su bili spremni da ulože deset miliona eura

14101 pregleda 11 komentar(a)
Projektovani izgled žičare na Brajićima, Foto: Screenshot
Projektovani izgled žičare na Brajićima, Foto: Screenshot

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donijeće 3. marta odluku o tome da li će Opština Budva platiti kompaniji “Cable Car Montenegro“ sedam miliona eura jer nije ispunila ugovorene obaveze da će izvršiti eksproprijaciju gotovo 35.000 kvadrata zemlje na trasi Bečići - Brajići od 2,1 kilometra, kuda je trebalo da bude izgrađena prva turistička žičara na crnogorskoj obali.

U pitanju je jedan od najskupljih sudskih sporova koji je krajem 2019. pokrenuo “Cable Car Montenegro“, a proteklih godinu na više ročišta svoje mišljenje i dokaze su dale obje strane, a nalaz su dostavili i vještaci.

Jovanić, kome je ovaj slučaj dodijeljen, kako je “Vijestima” rečeno u Sekretarijatu za zaštitu imovine, za 3. mart je zakazao donošenje sudske odluke, a u slučaju da ona bude negativna po Opštinu Budva, slijedi žalba Apelacionom sudu.

Kompanija “Cable Car Montenegro” pokrenula je sudski spor nakon što je tadašnji, a i sadašnji gradonačelnik Budve Marko Bato Carević odlučio da povuče sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja održanog 2. decembra 2019. odluku o utvrđivanju javnog interesa - gradnja žičare Bečići-Brajići. Prvi čovjek Budve svoj postupak je obrazložio time da nije postignut dogovor o pravičnoj eksproprijaciji zemlje mještanima na trasi buduće turističke atrakcije.

Odluka koja je trebalo da bude donijeta još u julu te godine, ali zbog raskola unutar koalicije tek je formalno skinuta sa dnevnog reda u decembru, praktično je trebalo da omogući početak višemilionske investicije.

Iz kompanije su još ranije optužili Carevića da je samovoljnom odlukom ugrozio njihov projekat, te da su zbog odlučili da tuže Opštinu jer je pogazila sva obećanja koja su davala rukovodstva u protekloj deceniji.

Mještani okupljeni oko NVO “Žičara Čučuci - Brajići” pozdravili su tada potez gradonačelnika Carevića da sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja skine odluku o utvrđivanju javnog interesa, kojom je trebalo da im se, kako su tada naveli, uz minimalnu naknadu otme zemlja.

Firmu “Cable Car Montenegro”, kako piše u Centralnom registru, osnovali su Branko Diki Kažanegra, koji je najveći akcionar sa 56 odsto kapitala, kao i Ivan Tomić i Nikola Koprivica.

Odluka Carevića da povuče odluku mjesecima kasnije uslovila je pravi politički zemljotres, jer Crnogorska, koja je tada bila sastavni dio vlast, praktično je inicirala njegovu smjenu. Iako su u više navrata isticali da oni ne zastupaju interese “Cable Car Montenegra“, Carević je sa druge strane bio jasan da je to jedini razolog zašto su tražili njegovu smjenu, koju su kasnije uz pomoć odbornika DPS-a, SD-a i nezavisnog odbornika Stevana Džakovića i sproveli i doveli do prevata u Budvi. To je bio i povod tromjesečnih nemira u Budvi, ali i upotreba policijske sile.

U tužbi, u koju su “Vijesti“ imale uvid, iz “Cable Car Montenegra” taksativno su naveli da je sa Opštinom Budva bio postignut dogovor o izgradnji žičare za šta su bili spremni da ulože deset miliona eura.

Firma “Cable Car Montenegro“ je osnovana u februaru 2008. godine, sa ciljem da realizuje investicionu ideju izgradnje žičare na realiciji Bečići-Brajići. Firma je izradila studiju izvodljivosti, projektni zadatak za žičaru, napravila tehničku dokumentaciju geološkog ispitivanja terena za trasu žičare sa ovlašćenim i relevantnim organizacijama iz te oblasti, angažovala u svijetu najpoznatiju firmu “Doplemajer“ iz Beča za projektovanje i izgradnju žičara, koja je napravila idejni projekat.

“Naručili smo i prihvatili glavni projekat i reviziju projektne dokumentacije žičare Bečići-Brajići, na osnovu Odluke o izgradnji lokalnih objekata od opšteg interesa iz septembra 2014. Projekti i revizije su urađeni u svemu u skladu sa važećim zakonima i propisima uz poštovanje najviših standarda struke iz ove oblasti. Važno je istaći da je Opština Budva u okviru svoje nadležnosti još 2008. utvrdila javni interes za realizaciju ovog projekta i te godine donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa, kojom je utvrđena potpuna i djelimična eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje žičare. Skupština Opštine Budva je donijela i odluku o pristupanju u suvlasnički odnos u svojstvu osnivača Opštine Budva u ‘Cable Car Montenegra’ i da njen ulog bude opštinsko zemljište u vrijednosti od 209.963 eura po procjeni nadležne opštinske komisije za procjenu tržišne vrijednosti zemljišta iz avgusta 2008. Na glavni projekat žičare Bečići-Brajići saglasnost je dao i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture“, kazali su ranije za “Vijesti“ u toj kompaniji.

Posebno su istakli da je procjena opštinskog i zemljišta planiranog za eksproprijaciju izvršena u vrijeme kada su tržišne vrijednosti nekretnina bile na najvećem nivou.

“Naša firma je deponovala na poseban račun Ministarstva finansija iznos od 483.680 eura, na osnovu sporazuma zaključenog sa Opštinom od novembra 2015, koja nije imala raspoloživa budžetska sredstva za eksproprijaciju potrebnog i predviđenog zemljišta za gradnju žičare. Isplatili smo, takođe na osnovu ugovora sa Opštinom, dio suvlasnika zemljišta koji su prihvatili procijenjenu tržišnu vrijednost zemljišta. Sve zakonske obaveze i više od toga ispunila je naša firma u želji i namjeri da realizuje ovaj zahtjevan, ali i veoma značajan projekat od interesa za čitavu društvenu zajednicu“, naveli su iz kompanije.

Turistička atrakcija: tvrđava, pješačka staza, golf...

Ideja i projekat žičare Bečići-Budva u dužini od dva kilometra sa 14 nosećih stubova, predviđa da se savlada visinska razlika od 730 metara za vrijeme od sedam minuta.

“Projekat žičare ima za posljedicu povezivanje djelova opštine sa prirodnim zaleđem i razvoj turizma na novim lokacijama u Opštini, obogaćenje turističke ponude jer bi se ovom žičarom moglo prevoziti 1.000 putnika za sat vremena. Stavljanje u funkciju turizma, kulturnog i istorijskog spomenika, tvrđave Kosmač, za koju je urađen na našu inicijativu biznis plan integralne rehabilitacije i revitalizacije, revitalizaciju brajićkih sela i izgradnju eko-golf terena u Brajićkom polju, obnovu starog austrijskog puta za pješačke i mount-biking ture, izgradnju terena za sport i rekreaciju i objekata za zdravstveni turizam", naveli su iz "Cable Car Montenegra".

Preporučujemo za Vas