Švajcarci najjeftiniji za novi Savin kuk

Izabrani ponuđač treba da projektuje i izgradi šestosjednu žičaru i nove ski staze na Durmitoru
323 pregleda 3 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Arhiva "Vijesti"
Savin kuk, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.04.2018. 19:39h

Za izradu idejnog rješenja, glavnog projekta i izgradnju šestosjedne žičare i novih ski-staza na skijalištu „Savin kuk“, u okviru Nacionalnog parka “Durmitor” u opštini Žabljak, ponude su dostavila tri konzorcijama i one su u petak otvorene u Direkciji javnih radova (DJR).

Kako saznaju “Vijesti” nezvanično, švajcarska kompanija Bartholet, kao nosilac posla ponudila je cijenu 8.394.980 eura, konzorcijum koji predvodi podgorička firma Novi Volvox, a u kojem je poznati italijanski proizvođač žičara Leitner, ponudio je cijenu 8.788.888 eura, dok je konzorcijum kompanija Fidija i Doppelmayr ponudio 8.873.970 eura.

Iz Direkcije, kojom rukovodi direktor Almer Kalač nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” koje su kompanije sve poslale ponude, kolike su cijene navedene u njihovim ponudama i kakva je dalja procedura.

Procijenjena vrijednost ove nabavke, čiji je naručilac Direkcija javnih radova, odnosno, Ministarstvo održivog razvoja je devet miliona eura.

Na drugom tenderu vrijednom 100.000 eura, za izbor stručnog nadzora koji će pratiti izgradnju ove žabljačke žičare danas bi u DJR trebalo da budu otvorene pristigle ponude.

Poznati švajcarski proizvođač žičara Bartholet na prethodnom tenderu za izgradnju žičare “Cmiljača” u Bijelom Polju ponudio je najnižu cijenu, ali je njihova ponuda odbijena kao neispravna. DJR je izabrala ponudu konzorcijuma koji predvodi Novi Volvox da gradi ovu žičaru, tri kilometra staza, kao i izradu tehničke dokumentacije za sistem vještačkog osnježavanja za 7.988.888 eura, sa uračunatim PDV-om. Odluka još nije konačna, jer nije istekao rok za moguće podnošenje žalbe Držvnoj komisiji za ovaj izbor DJR. Na istom tenderu odbijena je kao neispravna ponuda konzorcijuma IGP Fidija sa austrijskim Doppelmayrom i još par firmi.

Bonus video: