SD: Još jedno "tajno i organizovano" trošenje novca građana Crne Gore

"Sa koje budžetske pozicije su plaćeni avioni; da li je to, kako neki stručnjaci kažu, previsoka cijena za avione takvih performansi i godina starosti; da li je to državna pomoć i modalitet finansiranja koji je dozvoljen po EU pravilima i još mnogo pitanja postoji oko ovog aranžmana"

9359 pregleda 71 reakcija 51 komentar(a)
Socijaldemokrate, Foto: Socijaldemokrate
Socijaldemokrate, Foto: Socijaldemokrate

Socijaldemokrate (SD) Crne Gore kazali su da je crnogorska javnost preko Tviter profila ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića saznala da je Vlada kupila dva aviona, stara između 10,7 i 12,8 godina, za 21,8 miliona dolara.

"Opet 'tajno i organizovano'", kazali su iz SD-a.

Oni navode da je na sajtu ministarstva finansija, nakon objave ministra na Tviteru, objavljeno da je Vlada na sjednici od 16. februara “usvojila Informaciju o kupovini dva aviona”.

"Međutim, te sjednice na sajtu Vlade nema, kao ni saopštenja sa iste", tvrde iz SD-a.

Oni su upitali kako je ta kupovina urađena i na osnovu kojih propisa.

"Sa koje budžetske pozicije su plaćeni avioni; da li je to, kako neki stručnjaci kažu, previsoka cijena za avione takvih performansi i godina starosti; da li je to državna pomoć i modalitet finansiranja koji je dozvoljen po EU pravilima i još mnogo pitanja postoji oko ovog aranžmana", kazali su iz SD-a.

Oni su nazvali "fascinirajući spin eksperta Spajića" koji kupovinu aviona, zbog toga što je prijetio prijevremeni raskid ugovora o operativnom lizingu tih istih aviona jer je sadašnja Vlada ugasila Montenegro Airlines i preko 350 radnika ostavila na cjedilu, predstavlja kao veličanstveni uspjeh i uštedu.

"Sjetimo se kako su slavidobitno premijer i ministar finansija najavljivali novu aviokompaniju sa 0 eura troška, a već se iz budžeta platilo preko 20 miliona eura za tu novu kompaniju koja još nije ni počela da radi i koja je osnovana vjerovatno protivno pozitivnim propisima, odnosno Zakonu o privrednim društvima", kazali su oni.

Oni vjeruju da će i NVO zahtijevati sve informacije povodom ovog Vladinog aranžmana, a izrazili su i očekivanja od nadležnih organa da po službenoj dužnosti razmotre sve aspekte realizacije navedene transakcije Vlade u iznosu od oko 22 miliona dolara, "kao uostalom i one oko 'tajnog i organizovanog' zaduženja države od 750 miliona eura".

Bonus video: