Pljevlja: Moraće prinudno da naplate poreze od dužnika

U odgovoru dostavljenom lokalnim medijima Uprave prihoda nijesu navedeni nazivi firmi koji su najveći poreski dužnici, ali je sasvim izvjesno da se među njima nalaze i pojedina opštinska preduzeća

4768 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Poreska uprava pokrenuće postupak prinudne naplate potraživanja od dvadeset pravnih lica sa teritorije Opštine Pljevlja, koji predstavljaju najveće poreske dužnike.

U odgovoru dostavljenom lokalnim medijima Uprave prihoda nijesu navedeni nazivi firmi koji su najveći poreski dužnici, ali je sasvim izvjesno da se među njima nalaze i pojedina opštinska preduzeća.

“Imajući u vidu da Uprava prihoda, shodno Zakonu o poreskoj administraciji kod predmetnih obveznika, kao i kod svih ostalih, preduzima sve zakonom propisane mjere za obezbjeđenje i naplatu potraživanja, to će isto biti nastavljeno i narednom periodu. Već u toku ove nedelje biće pokrenuti postupci prinudne naplate iz novčanih sredstava kod poreskih obveznika koji nisu izmirili dugovanja prema budžetu, a pored javnih ustanova koje su bile predmet prinudne naplate u januaru, ova mjera biće preduzeta i kod dvadeset pravnih lica sa teritorije opštine Pljevlja koji predstavljaju najveće poreske dužnike”, saopštili su iz Poreske uprave.

Tvrde da su ranije upozorili lokalnu upravu na potrebu racionalizacije troškova, ali da nisu dobili povratnu informaciju iz opštine Pljevlja i preduzeća čiji je osnivač. Uprava prihoda blokade računa pokreće na iznos od 10 odsto akumuliranih prispjelih obaveza uvećan za mjesečno dospijeće, ukoliko nijesu izmirene do 15. u mjesecu.

“Opština sa lokalnim preduzećima i javnim ustanovama predstavljaju kategoriju poreskih obveznika kojima se posebno bavimo u Upravi prihoda. Svjesni smo činjenice da se radi o preduzećima koja su od vitalnog značaja za funkcionisanje lokalne saomuprave i da su iste u direktnoj funkciji građana, ali uprkos tome, i u ovoj kategoriji obveznika moramo uspostaviti veći stepen poreske discipline, odnosno obezbijediti redovno servisiranje poreskih obaveza od strane istih. S tim ciljem u prethodnom periodu menadžment Opštine koja je osnivač lokalnih preduzeća upozoren je na potrebu racionalizacije troškova, dostavljanja plana optimizacije broja radnih mjesta i sprovođenja ostalih koraka kako bi se obezbijedilo održivo funkcionisanje Opštine i lokalnih preduzeća i redovno servisiranje dospjelih poreskih obaveza, ali i na represivne mjere koje će biti primjenjivane i prema njima, kao i prema obveznicima u privatnom sektoru. S obzirom na to da niko od predmetnih obveznika Upravi nije dostavio plan racionalizacije troškova, plan uvećanja prihoda niti biznis plan za period za koji namjerava tražiti odlaganje - reprogram obaveza, Područna jedinica Pljevlja Uprave prihoda nastaviće aktivnosti na naplati prihoda shodno zakonu i propisanim ovlašćenjima”, navodi se u saopštenju.

Zbog neizmirivanja dospjelih poreskih obaveza, Područna jedinica Uprave prihoda u Pljevjima u januaru je blokirala račune deset poreskih obveznika u Pljevljima na ukupan iznos od 502.425 eura.

Uprava prihoda za svega par dana po tom osnovu naplatila je 448.357 eura. Sva pravna lica su izašla iz blokade, osim RTV Pljevlja, koja je blokirana na iznos od 55.096 eura. Mjerom prinudne naplate od RTV Pljevlja do sada je naplaćeno svega 1.027,91 euro.

Bonus video: