vinarija "i-wine"

Ivanovićima milioni od države, direktor prijavljen na minimalac

Porodična vinarija bivšeg ministra Petra Ivanovića za 2019. formalno nije bila izdašna ni prema svom jedinom zaposlenom, kao ni državi

75853 pregleda 664 reakcija 158 komentar(a)
“Podršku dobili kao i ostali poljoprivredni proizvođači”: Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
“Podršku dobili kao i ostali poljoprivredni proizvođači”: Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković

U vinariji “I-Wine”, čiji je formalni vlasnik Ljubica Ivanović, majka bivšeg ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, zaposlena je samo jedna osoba - izvršni direktor i Petrov sin, Sava Ivanović, a prijavljen je na minimalnu zaradu, pokazuje poreska prijava ove kompanije iz 2019. godine koja se može naći na sajtu Uprave prihoda.

Novi ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović je prošle sedmice saopštio da je majka bivšeg ministra na svoje ima i na ime svoje firme dobila poljoprivredne subvencije u ukupnom iznosu od oko 1,4 miliona eura, od čega se ne vraća 30 do 40 odsto, zavisno od projekta, kao i 1,1 milion kao povoljni kredit od državnog Investiciono-razvojnog fonda. Rečeno je da je dio subvencija Ljubica Ivanović dobila od ministarstva dok joj je sin bio ministar, a dio kada su ministri bili njegovi nasljednici.

“I-Wine” je povoljni kredit od IRF-a dobila 2019. godine.

Prijava

Prema poreskoj prijavi za 2019. godinu (jer za 2020. još nije predata), kompanija “I-Wine” je imala jednog zaposlenog, a ukupan iznos za isplatu bruto zarade za cijelu godinu je 3.723 eura.

U toj godini za prvih šest mjeseci minimalna neto zarada je iznosila 193 eura, što je u bruto iznosi bilo 288 eura, dok je od jula do kraja godine neto iznos minimalne zarade bio 222 eura, a bruto 332,5 eura. Zbir ovih bruto zarada odgovara iznosu iz poreske prijave, odnosno za cijelu godinu je na poreze i doprinose unutar bruto zarade plaćeno oko 1.240 eura.

Vinograd Ivanovića u Doljanima kod Podgorice
Vinograd Ivanovića u Doljanima kod Podgoricefoto: Luka Zeković

I u 2018. godini kompanija je imala jednog zaposlenog, a ukupan iznos za bruto zaradu je bio 3.025 eura, jer je bio niži iznos minimalca, a i firme je osnovana u februaru te godine. Tada je direktor kompanije bio Ljubičin sin i Petrov brat Luka Ivanović, dok ga je sinovac Sava naslijedio početkom 2019. godine. Ljubica je od početka rada kompanije jedini osnivač.

Petar Ivanović je nedavno u emisiji na RTCG-u kazao da je ovaj vinograd u njihovoj porodici 300 godina, kao i da je “I-Wine” njihova porodična firma. Negirao je da je njegova majka subvencije dobijala zbog toga što je on bio ministar, već da je podršku dobila kao i ostali poljoprivredni proizvođači na javnom pozivu, ali da je i nekoliko puta odbijena.

Vlada u kojoj je bio ministar, ali i prošla u kojoj je premijer bio Duško Marković, kao veliki problem je isticala to što je skoro trećina zaposlenih prijavljena na minimalac zbog sumnji da se tako izbjegava plaćanje punog iznosa poreza i doprinosa, što u ovom slučaju ne mora biti tako.

Poslovanje

“I-Wine” je prijavila da je u 2019. godini imala ukupan poslovni prihod od 71 hiljade eura, dok su poslovni rashodi bili 56 hiljada eura. Prikazana je dobit prije oporezivanja u iznosu od 18,7 hiljada eura. Na tu dobit kompanija je platila ili trebalo da plati porez na dobit u iznosu od 1.191 euro.

Ukupan prihod od prodaje proizvoda vrijedio je 62,5 hiljada eura, dok je kao prihod od subvencija naveden iznos od 8,7 hiljada eura.

Ako se uzme u obzir da u prodajnoj cijeni vina porez na dodatu vrijednost i akcize iznose oko 40 odsto, Ivanovići, odnosno njihovi kupci, na prikazani iznos prihoda od prodaje proizvoda mogli su platiti oko 26 hiljada eura ovih dažbina.

U vinariji “I-Wine”, čiji je formalni vlasnik Ljubica Ivanović, majka bivšeg ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, zaposlena je samo jedna osoba - izvršni direktor i Petrov sin, Sava Ivanović, a prijavljen je na minimalnu zaradu, pokazuje poreska prijava ove kompanije iz 2019. godine

Prema podacima iz bilansa stanja kompanije, koji se nalazi uz prijavu o prihodima, vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme procjenjana je na 458 hiljada eura, dok obrtna sredstva vrijede 369 hiljada eura.

Zalihe kompanije iznosile su na kraju 2019. godine 273 hiljade eura, a potraživanja 95 hiljada eura. Osnovni kapital je 124 hiljade eura.

Dugoročne obaveze kompanije iznosile su 71 hiljadu eura, dok su kratkoročne bile 634 hiljade eura. Od ukupnog iznosa kratkoročnih obaveze najviše se odnosi na finansijske, 392 hiljade eura.

Preporučujemo za Vas