Cijene stanova jake kao da nema krize

U Podgorici cijene skoro iste, a na primorju prosječna vrijednost kvadrata neznatno pala sa 1.451 na 1.359 eura zbog manjeg interesovanja stranaca Na sjeveru rast cijena zbog prodaje stanova iz luksuznih kondo-hotela

36635 pregleda 155 reakcija 47 komentar(a)
Cijena stanova koje grade sindikalni fondovi su značajno niže od tržišnih (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
Cijena stanova koje grade sindikalni fondovi su značajno niže od tržišnih (Ilustracija), Foto: Luka Zeković

Cijena kvadrata stana u novogradnji u komercijalnoj prodaji na kraju prošle godine (oktobar, novembar, decembar) u Crnoj Gori, usljed korona ekonomske krize, iznosila je 1.160 eura i niža je za pet odsto u odnosu na isti period 2019. godine, kada je prosječan kvadrat bio vrijedan 1.212 eura, pokazuju podaci Uprave za statistiku - Monstat.

Kada bi se u prosječnu cijenu kvadrata računali i stanovi prodati preko sindikalnih fondova i drugih oblika solidarne stambene izgradnji, ona bi iznosila 1.007 eura. Prosječan kvadrat u solidarnoj stambenoj izgradnji u ovom kvartalu iznosio je 612 eura, jer su ovi sindikalni fondovi dobili besplatne lokacije za gradnju i oslobođeni su plaćanja komunalija a i nemaju profit.

Najveći pad cijena u komercijalnoj prodaji bio je na primorju gdje je prosječan kvadrat krajem prošle godine prodat po cijeni od 1.359 eura, dok je u istom periodu godinu ranije koštao 1.451 eura. Razlog za ovaj pad cijena je smanjeno interesovanje stranaca za kupovinu, kao i mogućnosti da zbog epidemioloških mjera u ovom periodu i posjete Crnu Goru.

Cijene
Cijene foto: Vijesti

U glavnom gradu su cijene ostale skoro iste. U komercijalnoj prodaji cijena kvadrata u novogradnji u Podgorici na kraju prošle godine je iznosila 1.180 eura, dok je godinu ranije ona bila jedan euro niža. Cijena kvadrata kod sindikalnih fondova iznosila je 590 eura, dok je prije godinu dana bila 663 eura. Ovaj pad cijena u solidarnoj stambenoj izgradnji uticao je i na pad ukupne prosječne cijene kvadrata sa 1.086 na 985 eura.

U središnjem regionu (bez glavnog grada) u koji Monstat ubraja podatke o prodatim stanovima u Nikšiću, Cetinju, Danilovgradu i Tuzima, cijena kvadrata u novogradnji i komercijalnoj prodaju na kraju prošle godine iznosila je 635 eura, dok je na kraju 2019. godine ona bila 694 eura. Ni sada ni prije godinu u ovim opštinama nije bilo prodaje stanova solidarnosti.

U sjevernom regionu komercijalna cijena stana u novogradnji na kraju prošle godine iznosila je 1.060, dok je godinu ranije kvadrat prodavan po prosječnoj cijeni od 901 euro. Ova razlika predstavlja rast cijena od 17 odsto, a razlog je veća prodaja stanova iz takozvanih luksuznih kondo-hotela koji se grade u Kolašinu i na Žabljaku u blizini skijališnih centara.

U opštinama sjevernog regiona prosječna cijena kvadrata iz solidarne stambene izgradnje iznosila je 710 eura i veća je za 35 odsto u odnosu na isti period u 2019. godine kada je cijena bila 526 eura.

Prema metodologiji Monstata, prosječnu cijenu kvadrata dobijaju na osnovu podataka iz kupoprodajnih ugovora koje su poslodavci obavezni da im dostavljaju kvartalnim izvještajima. Monstat ne saopštava podatke o broju prodatih stanova.

U toku je projekat “Hiljadu plus” a do kraja sedmice bi trebalo da budu podijeljeni vaučeri za kupovinu stanova iz ovog projekta. Uticaj te kupovine na prosječnu cijenu kvadrata vidjeće se u narednom izvještaju Monstata.

Stambenih kredita manje za 23 odsto

Prema podacima Centralne banke, u posljednja tri mjeseca prošle godine (oktobar, novembar i decembar) odobreno je ukupno stambenih kredita u vrijednosti od 18,8 miliona eura.

U istom periodu 2019. godine odobreno je stambenih kredita u iznosu od 24,3 miliona eura. Ova razlika predstavlja pad od 23 odsto.

Efektivna kamatna stopa na stambene kredite na kraju prošle godine iznosila je 4,84 odsto, dok je godinu ranije bila 4,87 odsto.

Bonus video: