konstatovao Centar za ekotoksikološka ispitivanja

Kvalitet uvezene pšenice ispunjava domaće propise

Gotov nalaz za pšenicu iz Francuske nakon što je Vlada tražila da se ispita

5302 pregleda 3 komentar(a)
Pšenica u Bar stigla početkom maja prošle godine: Sekulićeva u Baru, Foto: Gov.me
Pšenica u Bar stigla početkom maja prošle godine: Sekulićeva u Baru, Foto: Gov.me

Pšenica koju je bivša Vlada premijera Duška Markovića uvezla u maju prošle godine iz Francuske odgovara uslovima koji su propisani u više pravilnika i uredbi koji se odnose na bezbjednost hrane.

To je konstatovao Centar za ekotoksikološka ispitivanja koji je na zahtjev Uprave za bezbjednost hrane uradio laboratorijsko ispitivanje pšenice i donio izvještaj o tome 19. januara ove godine. “Vijesti” imaju uvid u taj izvještaj.

“Na osnovu rezultata obavljenih laboratorijskih ispitivanja i stručnih razmatranja utvrđeno je da ispitivani uzorak (pšenica - merkantilna pšenica iz silosa Luke Bar) odgovara uslovima Pravilnika o minimlanom kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda od žita i tjestenina i Uredbe o maksimalno dozvoljenim količinama kontaminenata u hrani, Pravilnika o količinama, pesticida, metala, metaloida i drugih otrovni supstancija, hemijoterapeutika, anabolika i drugih supstancija koje se mogu nalaziti u namirnicama i Pravilnika o maksimalnom nivou rezidua sredstava za zaštitu bilja na ili u bilju, hrani ili hrani za životinje”, piše u izvještaj u kome je navedeno da se on odnosi samo na ispitivani uzorak.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića je sredinom januara ove godine naložila Upravi za bezbjednost hrane da uradi inspekcijski nadzor u silosima Luke Bar i konstatuje stanje u kojem je pšenica.

Bivša Vlada je kupila 10.500 tona francuske pšenice jače cijene, zbog epidemije virusa korona za 2,4 miliona eura (ili 229,23 eura po toni), a dokumentaciju o ovom poslu je proglasila internim dokumentom.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je krajem prošle godine saopštio da Crna Gora trpi štetu zbog pšenice koja je stigla iz Francuske početkom maja ove godine, jer je država nije skladištila u odgovarajućim uslovima i silosima te da su silosi u Baru tranzitni i nemaju uslove za dugoročno skladištenje.

To je, prema njegovim riječima, imalo za posledicu i troškove “liječenja” uskladištene žitarice od insekata - žižaka u ukupnom iznosu od 20.000 eura (dva puta po 10.000 eura).

Luka Bar je, objasnio je Milatović, više od pola godine svakog mjeseca ispostavljala državi račun u iznosu od 48.250 eura za čuvanje ove žitrice u tranzitnom silosu, što znači da je samo po tom osnovu do kraja prošle godine dodatno plaćeno oko 290 hiljada eura.

Bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić, čiji je resor u ime Vlade nabavio pšenicu, kazala je da je obezbijeđena robna rezerva od momenta nabavke do kraja mandata prethodne vlade dva puta tretirana zaštitnim sredstvima, u skladu sa svim propisima i da su se odnijeli odgovorno prema imovini.

Nova Vlada zadužila je Ministarstva ekonomskog razvoja da formira radnu grupu koja će preduzeti konkretne aktivnosti u cilju zaključivanja ugovora o prevozu i skladištenju pšenice, kao i definisanja daljih koraka u rješavanju ovog pitanja.