Privredni sud: Vlada nije po zakonu zakazala Skupštinu akcionara EPCG

Sud je odlukom obavezao Vladu da u najmanje dva štampana medija objavi obavještenje kojom se ova 22. Skupština akcionara otkazuje

15616 pregleda 69 reakcija 24 komentar(a)
Zgrada u kojij se nalazio Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Zgrada u kojij se nalazio Privredni sud, Foto: Savo Prelević

Privredni sud je prihvatio predlog Odbora direktora Elektroprivrede i zabranio održavanje Skupštine akcionara ove kompanije koju je Vlada kao većinski akcionar zakazala za 25. februar, naveo je danas Privredni sud u svom saopštenju.

Jedine tačke dnevnog reda ove Skupštine bile su smjena postojećih članova borda direktora i izbor novih članova.

Sud je odlukom obavezao Vladu da u najmanje dva štampana medija objavi obavještenje kojom se ova 22. Skupština akcionara otkazuje.

"Privremena mjera važi do pravosnažnog okončanja spora koji je predlagač obezbjeđenja (EPCG) dužan pokrenuti, u roku od 30 dana, od dana dostavljanja ovog rješenja predlagaču. Obavezuje se protivnik obezbjeđenja Država Crna Gora – Vlada Crne Gore da predlagaču naknadi troškove postupka obezbjeđenja u iznosu od 261,50€, u roku od 8 dana, od dana dostavljanja ovog rješenja. Prigovor izjavljen protiv ovog rješenja ne odlaže izvršenje rješenja," navedeno je u saopštenju Privrednog suda na čijem čelu se nalazi Blažo Jovanić.

Vlada je krajem decembra zatražila od odbora direktora EPOCG da zakaže vanrednu skupštinu akcionara, a kako to oni nijesu uradili Vlada je zakazala krajem januara.

Iz EPCG su tvrdili da im je Vlada trebala ostaviti zakonski predviđen rok, kao i da nije mogla zakazati sjednicu prije nego što pokrene spor kod Privrednog suda kojim bi odbor direktora EPCG upozorila da je nije zakazao u predviđenom roku.

Odbora EPCG je svoju Skupštinu akcionara sa istim dnevnim redom zakazao za 16. mart.

Privredni sud na svom sajtu nije obrazložio odluku već je odluku posalo stranama u sporu.

Bonus video: