CBCG: Pripremićemo novi paket mjera pomoći građanima i privredi

"Zaključeno je da bi bilo najsvrsishodnije da se novi paket mjera usmjeri ka mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP), odnosno onom dijelu ovog sektora koji je podnio najveće posljedice krize izazvane pandemijom"

4266 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Centralna banka (CBCG) pripremiće novi paket mjera pomoći građanima i privredi u cilju suzbijanja ekonomskih posljedica koje je izazvala pandemija koronavirusa.

To je najavljeno danas nakon sastanka predstavnika vrhovne monetarne institucije sa Udruženjem banaka Crne Gore na kome se razgovaralo o nastavku aktivnosti na ublažavanju negativnih posljedica pandemije koronavirusa na građane, realnu ekonomiju i finansijski sistem.

"Zaključeno je da bi bilo najsvrsishodnije da se novi paket mjera usmjeri ka mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP), odnosno onom dijelu ovog sektora koji je podnio najveće posljedice krize izazvane pandemijom".

Opravdanost ove mjere potvrđuje podatak da ovaj sektor zapošljava više od 75 odsto ukupnog zaposlenih u Crnoj Gori, dok u istom procentu učestvuje u izvozu.

U tom pravcu, CBCG će u najkraćem roku pripremiti izmjenu ranije odluke kojom se targetiraju sektori koji su prepoznati kao najpogođeniji, a kojima je omogućen moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita uz preferencijalni regulatorni tretman.

Izmjena će se odnositi na proširenje liste prioritetnih sektora, koja će uključiti sve one djelatnosti koje je Vlada prepoznala kao ugrožene, kao i određeni broj dodatnih, koje je identifikovala CBCG zajedno sa poslovnim bankama" objašnjeno je iz CBCG.

Kako se navodi, guverner Radoje Žugić je saopštio da je važno da se nađe balans između pružanja potrebne podrške privredi i očuvanja stabilnosti bankarskog sektora.

Na sastanku je dogovoreno da se, u najskorijem roku, razmotri mogućnost pružanja dodatne podrške ugroženim domaćinstvima, kroz definisanje mjera usmjerenih na kredite koji se odnose na sektor stanovništva.

"Razgovaramo i o toku implementacije nezavisne procjene kvaliteta aktive (AQR-a) bankarskog sektora u Crnoj Gori. Uprkos otežanim okolnostima koje je nametnula pandemija, banke su aktivnosti na realizaciji obaveza za prva tri radna bloka sprovele u skladu sa dogovorenim rokovima, te je pohvaljena njihova kooperativnost i ažurnost" saopšteno je iz CBCG.

Bonus video: