O predlozima zakona za pomoć nakon 15. marta

Sjednica će biti održana kada se za to stvore politički i pravni preduslovi, kažu u parlamentu

3884 pregleda 1 komentar(a)
Tri predloga Vlade za izmjene zakona zbog kovid krize u skupštinskoj proceduri, Foto: Shutterstock
Tri predloga Vlade za izmjene zakona zbog kovid krize u skupštinskoj proceduri, Foto: Shutterstock

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se naći set predloga izmjena i dopuna zakona čije je usvajanje potrebno za stvaranje pravnog osnova za primjenu dijela novog paketa mjera pomoći za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa nije realno očekivati prije druge polovne marta.

To je juče zvanično odgovoreno “Vijestima” iz parlamenta. Radi se o tri predloga zakona koje je Vlada uputila parlamentu. Predlozima zakona za obavezno socijalno osiguranje i o porezu na dohodak fizičkih lica predvđeno je da se poslodavci oslobađaju obaveze plaćanja poreza i doprinosa na zarade i to 90 odsto u ovoj godini, 60 odsto u 2022. i 30 odsto 2023. godine.

U proceduri su i predložene izmjene Zakona o PDV-u za povećanje oporezivog prometa za registraciju za taj porez sa 18.000 eura na 30.000 eura, što je takođe olakšica iz novog paketa mjera pomoći.

“Sjednica posvećena predmetnim zakonskim projektima biće održana kada se za to stvore politički i pravni preduslovi, imajući u vidu javno iskazane stavove određenih poslaničkih klubova. Svakako, nije realno očekivati da to bude prije druge polovine marta. Kada je riječ o ekonomskom paketu mjera Vlade Crne Gore, koji i ovom prilikom pozdravljamo i afirmišemo, u najvećem dijelu sprovođenja mjera nijesu potrebne zakonske izmjene, tako da je realizacija najvećeg dijela posljednjeg ekonomskog paketa podrške u toku”, istaknuto je iz parlamenta.

Oslobođenje plaćanja dijela doprinosa može ostvariti poslodavac ako se zasnivanjem radnog odnosa sa nezaposlenim licem poveća broj zaposlenih u odnosu na broj zaposlenih koji je poslodavac imao na 31. decembar prošle godine.

Ograničenje oslobađanja od plaćanja dijela poreza na dohodak fizičkih lica ostvaruje na zaradu zaposlenog koja nije veća od prosječne mjesečne zarade u Crnoj Gori.

Bonus video: