Država da ponovo zaštiti građane koji imaju kredite u švajcarskim francima

Medojević kazao da su presude sudova "protivne svim zakonima, nepravedne i nelegitimne"

10107 pregleda 16 komentar(a)
Medojević, Foto: screenshot
Medojević, Foto: screenshot

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević pozvao je ministra pravde Vladimira Leposavića da hitno reaguje kako bi zaštitio 113 građana kojima su javni izvršitelji početkom ovog mjeseca počeli da blokiraju račune nakon što su se odrekli tužbe u sporu sa Adiko bankom zbog kredita u švajcarskim francima kako bi naplatili sudske troškove po presudi Osnovnog suda koju je potvrdio Viši sud.

"Ministar pravde da iskoristi sve pravne mogućnosti da zaštiti ove ljude jer su presude sudova protivne svim zakonima, nepravedne i nelegitimne" rekao je Medojević koji je održao sa predstavnikom klijenata Draganom Senićem konferenciju za novinare.

Presudom podgoričkog Osnovnog suda, koju je potvrdio Viši sud, pojedinačno svaki od klijenata mora da plati 4.032 eura za sudske troškove u postupku sa bankom i još po oko 3.600 eura faktoring kompaniji Heta na koje je banke prenijela kredite koje nije mogla da naplati.Ovi troškovi su dodatno veći zbog kamata.Njihovi advokati su podnije Ustavnu žalbu kojom traže da se poništi presuda po kojoj moraju platiti sudske troškove u sporu koji su sa bankom vodili.

Država je građanima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima kod Adiko banke (nekadašnja Hipo Aple Adria banka) omogućila 2016. godine da konvertuju te kredite u eure po uslovima koji su važili na dan kada su sklopljeni, odnosno sa fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou i bez zatezne kamate.

To je urađeno kroz zakon koji je usvojila Skupština, a kome je prethodila tužba koju su klijenti podnijeli.

Pošto je zakonom ispunjeno ono što su građani tražili tužbom, onda je njih 113 odustalo od tužbe zbog ekonomičnosti postupka, dok 154 klijenta nijesu odustala od tužbe.

Medojević je kazao da se blokadom računa nastavlja golgota građana i za to je optuužio kriminalnu grupu iza koje stoji, kako tvrdi Aco Đukanović brat predsjednika države Mila Đukanovića, advokatska kancelarija Jovović Mugoša. Medojević ovu tvrdnju objašnjava time da je izvršni direktor kompanije Heta na koju je prenije jedan dio kredita u rodbinskim vezama sa familijom Đukanović.

Advokatsku kancelariju je optužio za korupciju i da sarađuje sa "nekim sudijama".

"Nastavlja se golgota građana u organizaciji krimalne grupe koju čini Aco Đukanovuić i lažni funkcioneri u Centralnoj banci i kontrovezna kancelarija Jovović-Mugoša. Tužba u vezi švajcaraca je postala pravno besmislene, jer su građani zakonom dobili ono što je tužbom traženo. Sud je u vezi sudskih troškova presudio kao da je 113 tužilaca posebno imala sudske sporove, a zastupao ih je jedna advokat i jedan postupaka je vođen.Terba da plate za svoju pobjedu." istakao je Medojević.

On je rekao da je imovina građana završila u Heti i da je vrijedna oko 196 miliona eura ( kuće, stanovi, zemljište...).

"Riječ je o teškoj korpuciji.Pozivam i Ustavni sud da reaguje hitno u vezi ovog slučaja" kazao je Medojević.

Senić je kazao da je zakon o konverizij spasio građane dužničkog ropstva i da nema pravnog osnova da se sada plaćaju sudski troškovi.On je za krivce u vezi ovog slučaja naznačio Centralnu banku, sudove i tužilaštvo.

Bonus video: