Saslušanje Žugića zbog sudskih troškova za "švajcarce"

Očekuje se da advokati građana kojima su blokirani računi zbog naplate sudskih troškova u vezi sudskog spora koji je vođen sa Adiko bankom podnesu inicijativu u parlamentu u vezi ovog problema

23252 pregleda 197 reakcija 15 komentar(a)
Žugić, Foto: Boris Pejović
Žugić, Foto: Boris Pejović

Skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet trebalo bi da uskoro održi sjednicu na kojoj će biti saslušan guverner Centralne banke Radoje Žugić u vezi novih problem koje 113 građana ima zbog kredita u švajcarskim francima.

Ovim građanima su javni izvršitelji početkom ovog mjeseca počeli da blokiraju račune nakon što su se odrekli tužbe u sporu sa Adiko bankom zbog kredita u švajcarskim francima kako bi naplatili sudske troškove po presudi Osnovnog suda koju je potvrdio Viši sud.

Pitanje na sjednici odbora danas je pokrenuo poslanik Miloš Konatar (URA) koji je rekao da je imao nekoliko inicijativa građana u vezi ovog problema, nakon čega se uključio predsjednik Odbora Vladimir Joković koji je kazao da se sastao sa advokatom ovih građana Dragomirom Ćalasanom.

"Oni će dati incijativu u proceduru u vezi tog problema i moraćemo saslušati guvernera" rekao je Joković dodajući da će se time pozabaviti u naredna dva dana.

Presudom podgoričkog Osnovnog suda, koju je potvrdio Viši sud, pojedinačno svaki od klijenata mora da plati 4.032 eura za sudske troškove u postupku sa bankom i još po oko 3.600 eura faktoring kompaniji Heta na koje je banke prenijela kredite koje nije mogla da naplati.Ovi troškovi su dodatno veći zbog kamata.Njihovi advokati su podnije Ustavnu žalbu kojom traže da se poništi presuda po kojoj moraju platiti sudske troškove u sporu koji su sa bankom vodili.

Država je građanima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima kod Adiko banke (nekadašnja Hipo Aple Adria banka) omogućila 2016. godine da konvertuju te kredite u eure po uslovima koji su važili na dan kada su sklopljeni, odnosno sa fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou i bez zatezne kamate.

To je urađeno kroz zakon koji je usvojila Skupština, a kome je prethodila tužba koju su klijenti podnijeli.

Pošto je zakonom ispunjeno ono što su građani tražili tužbom, onda je njih 113 odustalo od tužbe zbog ekonomičnosti postupka, dok 154 klijenta nijesu odustala od tužbe.

Bonus video: