Katić uputio dopis Milatoviću: Obezbijediti subvencije za preduzetnike

"Od iznimne važnosti što prije omogućiti subvencije za preduzetnike, vlasnike trgovina obućom i odjećom, trgovine neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga, male butike, ali i druge privrednike"

8814 pregleda 3 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Opština Herceg Novi
Sa današnjeg sastanka, Foto: Opština Herceg Novi

Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić pozvao je Ministarstvo ekonomskog razvoja da obezbijedi subvencije za sve privrednike pogođene aktuelnom krizom, saopšteno je iz ove opštine.

"Katić je uputio dopis ministru Jakovu Milatoviću, i naglasio da je od iznimne važnosti što prije omogućiti subvencije za preduzetnike, vlasnike trgovina obućom i odjećom, trgovine neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga, male butike, ali i druge privrednike Herceg Novog čiji su poslovi zatvoreni, kako ne bi došlo do gašenja preduzeća i dodatnog pogoršanja već teške ekonomske situacije naših sugrađana", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Katić je prethodnih dana i danas održao više sastanaka sa predstavnicima preduzetnika, ugostitelja i privrednih lica pogođenih epidemiološkim mjerama. Oni su ukazali da su epidemiološke mjere znatno uticale na njihovu likvidnost, a samim tim i na gubitak radnih mjesta.

Katić je apelovao na sve javne službe i inspekcije, kako lokalne tako i državne, ali i kompanije poput CEDIS-a i preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, da uzmu u obzir situaciju u kojoj se privrednici i ugostitelji Herceg Novog nalaze i prinudne naplate po raznim osnovama odlože za određeni period.

"To se prevashodno odnosi na prinudnu naplatu računa za struju i vodu, takse za pristupne puteve i zakupe ugostiteljskih terasa. Opština Herceg Novi će odgoditi sve prinudne naplate za sve pogođene privrednike, potvrdio je predsjednik lokalne samouprave", navodi se u saopštenju.

"Sada svi moramo pokazati visok nivo solidarnosti i razumijevanja. Naši sugrađani koji se bave raznim uslužnim djelatnostima, a primorani su zatvoriti objekte zbog epidemioloških mjera, dovedeni su u stanje neizvjesnosti i nemogućnosti da uredno izmiruju sve svoje obaveze. Prošla godina je bilo izuzetno teška za kompletnu privredu Herceg Novog, a nove mjere koje propisuju zabranu rada ugostiteljskim objektima dodatno otežavaju cjelokupnu problematiku. Vrijeme je da svi razumijemo složenost situacije u kojoj se nalazimo, i ekonomski i zdravstveno" rekao je Katić.

On je apelovao i na zakupodavce poslovnih prostora da uzmu u obzir da je većina privrednih grana u Herceg Novom trenutno isključena iz ekonomskog sistema, te da sa zakupcima pokušaju naći zajednički jezik o oslobađanju ili odlaganju plaćanja zakupa.

Bonus video: