Akcija za socijalnu pravdu: Vlada da izmijeni najmanje 20 zakona

“Kako bi napravila otklon od tajkunske zakonodavne politike bivše vlasti i Crnu Goru učinila pravednijim društvom, Vlada premijera Zdravka Krivokapića treba da izmijeni najmanje 20 postojećih i donese više potpuno novih zakona, uz one čije je usvajanje njena obaveza u procesu pridruživanja EU“

3694 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada treba da izmijeni najmanje 20 postojećih i donese više potpuno novih zakona, uz one čije je usvajanje njena obaveza u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (EU), smatraju u Akciji za socijalnu pravdu (ASP).

Ta NVO danas je, u okviru javne rasprave na Program Vlade za ovu godinu, dostavila predlog za izmjenu 20 taksativno navedenih i za donošenje tri potpuno nova zakona.

“Kako bi napravila otklon od tajkunske zakonodavne politike bivše vlasti i Crnu Goru učinila pravednijim društvom, Vlada premijera Zdravka Krivokapića treba da izmijeni najmanje 20 postojećih i donese više potpuno novih zakona, uz one čije je usvajanje njena obaveza u procesu pridruživanja EU“, navodi se u saopštenju.

ASP je preporučio donošenje Zakona o Vladi, kao sistemskog propisa, kako bi se detaljno regulisale pravne situacije njenog rada.

"To je posebno bitno u takozvanom tranzicionom periodu, odnosno od održavanja izbora do konstituisanja nove vlade, da bi se jasno znalo koje vrste odluka se mogu donositi kada je Vlada u tehničkom, a ne u punom mandatu“, kaže se u saopštenju.

ASP je preporučio donošenje Zakona o javnom sektoru u cilju jasnog definisanja rada svih pravnih subjekata, koji obavljaju regulatorne ili djelatnosti u javnom interesu.

"Jer trenutno postoje brojne pravne praznine i pojedini subjekti su dijelom van zakonskog okvira“, naveli su iz te NVO.

Potrebno je, kako se navodi, unaprijediti zakone o socijalnoj i dječjoj zaštiti i penzijsko invalidskom osiguranju, sa ciljem da se obezbijede veći socijalni izdaci za ugrožene kategorije stanovništva i lakši uslovi penzionisanja za članove ranjivih porodica, posebno za samohrane roditelje djece i odraslih sa posebnim potrebama.

"Takođe, u zemlji koja je „glatko“ ugovorila dionicu autoputa, čija će gradnja premašiti milijardu eura, dok sa druge strane u mnogim gradovima ne postoje ni osnovni institucionalni oblici socijalne zaštite, poput dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama ili domova za stare, nova Vlada bi morala da stavi fokus i na izgradnju takvih objekata“, smatraju u ASP-u.

Prema njihovim riječima, neophodne su i izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima u cilju stvaranja uslova za profesionalnu državnu upravu, „a ne onu koja će biti puna „partijaca“.

"Kao i Zakona o zaradama u javnom sektoru, kojim će se uspostaviti ne samo pravičan sistem zarada među službenicima, već i usklađen sa aktuelnim društvenim ambijentom u zemlji“, dodali su iz te NVO.

Oni su kazali da bi nova Vlada morala posebnu pažnju posvetiti i izmjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama i Zakona o tajnosti podataka, „jer je postojeće bivša vlast kreirala tako da omogućavaju masovno sakrivanje informacija, a gdje su tajne, tu je obično i korupcija“.

"Krivokapićeva Vlada naziva sebe prvom demokratskom vladom od uvođenja višepartizma u zemlji i građanima je obećala pravdu, pa bi, pored ostaloga, morala da provede korjenitu zakonodavnu reformu i ukine i/ili izmijeni odredbe u brojnim zakonima, koje dominantno štite interese tajkuna i privilegovanih pojedinaca, a na štetu su građana ove zemlje“, rekli su iz ASP.

Oni su ukazali i da bi Vlada trebala da u čitav proces maksimalno uključi svu zainteresovanu javnost, poput eksperata, civilnog sektora, profesora, koji, kako su naveli, mogu značajno da doprinesu kreiranju rješenja, koja bi bila u najboljem javnom interesu.

Bonus video: