SDP obnovio inicijativu za umanjenje akciza na gorivo

"SDP će tražiti da se predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama nađe na prvoj narednoj sjednici Skupštini, kako bi se reagovalo što prije i spriječio dalji značajan rast cijena goriva"

4957 pregleda 12 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Socijdemokratska partija obnovila je zakonsku inicijativu za umanjenje akciza na gorivo, kako građani Crne Gore, kako je saopštio portparol te partije Mirko Stanić, ne bi plaćali najveće cijene u regionu.

"Našim predlogom tražimo da se akcize umanje za 15 odsto, jer upravo one čine najveći dio udjela u gorivu, a sa dodatkom PDV ta cijena je previsoka i za države poput Austrije ili Luksemburga. Da pojednostavimo, kada bi cijena litra supera bila 1 eurocent, on bi u Crnoj Gori koštao 66 centi zbog previsoke akcize i PDV. Cijena goriva u Crnoj Gori su u posljednjih par mjeseci značajno porasle, tako da će od utorka iznositi 1.30 eura za litar supera i 1.13 eura za litar dizela. Da podsjetimo u novembru je cijena litra supera bila 1.13, a dizela samo 0.97 eura, tako da je ovo povećanje već sada preko 15 odsto", naveo je Stanić.

Dodao je da su sada na ispitu predstavnici nove vlasti od kojih su mnogi, kako je saopštio, podržavali ideju SDP-a u proteklim godina, dok su bili u opoziciji.

"Da li će podržati zakon kojim se smanjuju akcize i time suštinski, a ne na riječima, doprinijeti da građani Crne Gore imaju niže troškove života. Cijena litra goriva je inače "ugrađena" u mnoge druge robe i usluge i često upravo zbog rasta cijena goriva rastu cijene i ostalih proizvoda i usluga. Građani Crne Gore su već ekonomski izmučeni poslije jednogodišnje pandemije koronavirusa, kraha turističke sezone i pada aktivnosti u svim oblastima".

Stanić je saopštio i da je na novoj vlasti posebna obaveza, da spriječi dalje urušavanje standarda građana.

Povezani članci

27. Februar 2021.

Gorivo od utorka skuplje za tri do četiri centa

"Po uzoru na mnoge druge zemlje regije, koje su upravo kombinacijom smanjenja poreza i akciza uz pakete ekonomske pomoći pomogle očuvanju kvaliteta života svojih državljana. SDP će tražiti da se predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama nađe na prvoj narednoj sjednici Skupštini, kako bi se reagovalo što prije i spriječio dalji značajan rast cijena goriva, koji bi imao nesagledive posljedice po oporavak crnogorske ekonomije. Glasanje za taj predlog će biti lakmus papir za sve u Crnoj Gori - ko želi stvarno poboljšanje kvaliteta života građana, a ko to radi samo pred izbore", zaključio je Stanić.

Bonus video: