Đoko Krivokapić tri godine primao dvije plate: Jednu od EPCG drugu od Prve banke

Đoko Krivokapić nezakonito obavljao dvije funkcije od oktobra 2017. i mjesečno primao po 3.500 i 1.264 eura

36468 pregleda 1452 reakcija 82 komentar(a)
Nije navedeno koliko je kažnjen, a kazna je mogla iznositi između 1.000 i 2.000 eura: Krivokapić, Foto: Svetlana Mandić
Nije navedeno koliko je kažnjen, a kazna je mogla iznositi između 1.000 i 2.000 eura: Krivokapić, Foto: Svetlana Mandić

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je izrekao svom predsjedniku Đoku Krivokapiću disciplinsku mjeru zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, a on je podnio i ostavku u Odboru direktora Prve banke, saopšteno je “Vijestima” iz državne kompanije.

Agencija za sprečavanje korupcije je 18. decembra prošle godine donijela rješenje da je Krivokapić prekršio ovaj zakon jer je u prethodne tri godine mimo zakona bio član odbora direktora državne EPCG i privatne Prve banke. Krivokapić je 5. oktobra 2017. postao član Odbora direktora EPCG iako je već bio u Bordu EPCG, što zakon zabranjuje.

Ovaj prekršaj Agencije je konstatovala tek u decembru iako je Krivokapić i za ranije godine uredno prijavljivao obje funkcije, kao i mjesečne naknade od oko 3,5 hiljada od EPCG i 1.264 eura mjesečno od Prve banke.

Na pitanje “Vijesti” da li je Odbor direktora razmatrao rješenje Agencije iz decembra prošle godine da se predsjednik Odbora direktora EPCG Đoko Krivokapić nalazi u konfliktu interesa jer je istovremeno u odboru direktora Prve banke i šta je odlučeno iz EPCG su odgovorili:

“Odbor direktora je EPCG je odmah po dobijanju odluke Agencije kojom je utvrđen konflikt interesa za predsjednika Odbora direktora Đoka Krivokapića, i pored činjenice da je predmetna odluka u postupku preispitivanja pred Upravnim sudom, pokrenuo zakoniti postupak i donio odluku o izricanju disciplinske mjere u skladu sa članom 42 Zakona o sprečavanju korupcije, na koji način je u konačnom završen postupak po odluci ASK-a. Predsjednik Odbora direktora EPCG Đoko Krivokapić je po dobijanju Odluke agencije podnio ostavku na članstvo u Odboru direktora Prve banke”.

NIje navedeno koja je disciplinka mjera izrečena Krivokapiću. Prema Zakonu o sprečavanju korupcije za ovaj prekršaj predviđene su za fizičko lice kazne od hiljadu do dvije hiljade eura.

Agencije u Odluci navodi da je Krivokapić prekršio Zakon jer je 30 dana nakon izbora u bord Prve banke morao podnijeti ostavku (do 5. novembra 2017) u odboru direktora EPCG. Ne samo da nije podnio ostavku već je na predlog Vlade još tri puta biran u bord direktora EPCG. Prema zakonu i Vlada i EPCG su bile dužne da provjeravaju imenovanja i moguće kršenje zakona.

Vanredna Skupština akcionara EPCG će se održati 16. marta, sa tačkama dnevnog reda koje se odnose na smjenu cijelog borda i izbor novih članova.

Bonus video: