Moguće promjene na čelu Novog Duvanskog: Zbog kašnjenja smjenjuju Arvedu?

Mogući novi direktor je sadašnja finansijska direktorica Generali osiguranja u Podgorici Savka-Sanja Darmanović
944 pregleda 0 komentar(a)
Gabrijel Arveda, Foto: Zoran Đurić
Gabrijel Arveda, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.12.2017. 20:00h

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Novog Duvanskog kombinata Gabrijel Arveda uskoro bi mogao biti smijenjen sa te funkcije, saznaju “Vijesti” a mogući kandidat za to mjesto je sadašnja finansijska direktorica Generali osiguranja u Podgorici Savka-Sanja Darmanović.

Sa Savkom Darmanović “Vijesti” juče nijesu uspjele stupiti u kontakt, a u odgovoru na pitanje “Vijesti” koji su razlozi za njegovu smjenu Arveda je objasnio da prvi put čuje za nešto tako čuje.

“Ovo što mi govorite je potpuno novo za mene. Koliko znam i dalje sam izvršni direktor NDK. Hvala vam što se interesujete za mene”, naveo je Arveda.

O Arvedinoj sudbini odlučuje tročlani bord direktora. Predsjednik borda je Abdulsalam Murad Juwaied Alganahi, a članovi su Ahmad Ibrahim Hamdan Bkairat i Nikola Dedeić, kao predstavnik crnogorske Vlade.

Navodni razlozi za smjenu izvršnog direktora, prema informacijama “Vijesti”, su nezavršeni projekat izgradnje nove fabrike cigareta u Podgorici i veoma loša komunikacija sa predstavnicima države koji nijesu zadovoljni što je prekršen i treći rok u kojem je fabrika trebala početi proizvodnju.

Fabrika je, prema ugovoru potpisanim sa Vladom i Glavnim gradom, trebalo da bude završena još u februaru ove godine, zatim je rok pomjeren za jun pa za novembar ove godine.

Fabrika čija je izgradnja više od godinu u toku nema još vodu i struju, a direktor NDK-a Arveda prije nekoliko mjeseci je priznao da je bilo nekih oštećenja prilikom transporta mašina do Bara.

Polemike oko stručnosti vršioca dužnosti izvršnog direktora NDK počele su praktično uoči njegovog imenovanja sredinom ove godine kada je priložio srednjoškolsku diplomu električara, koju je stekao u Italiji na industrijsko-zanatskoj školi 1975. godine.

Uprkos sumnjičenjima, Arveda je tada javno objasnio da je “apsolutno siguran da njegovo obrazovanje i radno iskustvo odgovaraju visokim menadžerskim pozicijama u duvanskoj industriji bilo gdje u svjetu”.

On je naveo, takođe, da je proces priznavanja njegove diplome “uspješno zaključen 5. juna ove godine”, o čemu svjedoči potvrda Ministarstva prosvjete.

Investitor je, do sada, navodno uložio oko 13 miliona eura za kupovinu zemljišta, izgradnju fabrike i kupovinu nove proizvodne opreme, ali još nijesu definisani svi tehnički detalji.

Nakon procjene ulaganja izdaće se nove dionice, a BMJ Industries će sticati akcijski kapital NDK proporcionalno njegovoj investiciji. Glavni grad u Novom duvanskom posjeduje 30,08 odsto akcija, dok je većinski vlasnik Vlada (69,9 odsto). Na investitora bi bile prenijete te akcije kada završi cijeli posao.

Bonus video: