Direktor DOO "Benergo" optužio IRF i DPS za opstrukciju: Koče mHE koja je interes Berana

Opština Berane formirala firmu koja treba da gradi mHE i da grad snabdijeva vodom za piće, ali Benergo nije dobio kredit od IRF-a za početak gradnje mini-hidroelektrane
195 pregleda 3 komentar(a)
Radomir Mihajlović, Foto: Privatna arhiva
Radomir Mihajlović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.12.2017. 18:55h

Izvršni direktor DOO Benergo Radomir Mihajlović optužio je državne institucije i DPS da opstruiraju rad te firme koja je dobila energetsku dozvolu za izgradnju mini hidroelektrane “Miolje Polje” u beranskoj opštini.

Firmu Benergo formirala je aktuelna vlast u Beranama koju čini koalicija SNP-DF, na čelu sa gradonačelnikom Dragoslavom Šćekićem.

Mihajlović je objasnio da je koalicija “Zdravo Berane”, u cilju razvoja grada formirala firmu čija je djelatnost proizvodnja električne energije i koja je za tu djelatnost u julu 2016. godine dobila dozvolu za izgradnju mHE, kao i da im je ideja iskorišćavanje ržaničko-kaludarskog vodovoda.

“Na ovaj način grad i prigradska naselja dobijaju neiscrpne količine pijaće vode i istovremeno se taj hidropotencijal koristi za proizvodnju električne energije. Radi se o sistemu potpuno bezbjednom za vodu za piće, kao i za okolinu. Igradnjom planiranih mHE, godišnji prihod Benergo iznosio bi oko 600.000 eura. Dobar dio novca bi otišao u opštinsku kasu za razvoj gradske infrastrukture”, kazao je Mihailović.

On je objasnio da je firmi Skupština opštine dala garanciju 11. avgusta prošle godine, te da je punih devet mjeseci Komsija za državnu pomoć pri Ministarstvu finanasija opstruirala davanje mišljenja.

“Mišljenje smo dobili poslije intervencije kod premijera i resornog ministra. Nakon toga, obratili smo se IRF-u kao državnoj kreditnoj instituciji, računajući da će nam u najskorijem roku izaći u suret, imajući u vidu činjenicu da se radi o strateški važnom projektu za naš grad. Ostalo je samo na riječima, i praznim obećanjima. Već tad je bilo jasno da je politika umiješala prste i da je nekome stalo da građani Berana budu građani drugog reda”, kazao je Mihajlović.

Pošto jeIRF odbio da obezbijedi kreditnu podršku Benergo je, prema riječima Mihajlovića, tražio kredit kod komercijalnih banaka da bi započeli projekt izgradnje mHE, ali ni tu nijesu naišli na razumijevanje.

“Zar je moguće da se još uvijek dijelimo na pozicione i opozicione opštine? Sramota je najblaža riječ koju moram da izgovorim. Nećemo dozvoliti da ovaj projekat bude nečija privatno-tajkunska priča, bez obzira što nadležne državne institucije otvoreno opstruiraju rad Benergo. Očigledno da trenutni moćnici iz Podgorice, po nalogu lokalnog DPS-a, sve čine da zaustave razvoj preduzeća”, istakao je Mihajlović.

Dodaje da je priča o uklanjanju biznis barijera bacanje prašine u oči i da je jedina biznis barijera u Crnoj Gori DPS.

Bonus video: