Bez papira i eksproprijacije u rekonstrukciju puta od 24 miliona eura

Sud će ponovo odlučivati o legalnosti građevinske dozvole za rekonstrukciju puta Danilovgrad-Podgorica zbog neriješenog spora sa pumpom “Euro petrol”

46210 pregleda 49 reakcija 23 komentar(a)
Uklanjanje pumpe bilo bi plaćeno iz budžeta: “Euro petrol” u Danilovgrad, Foto: europetrol.me
Uklanjanje pumpe bilo bi plaćeno iz budžeta: “Euro petrol” u Danilovgrad, Foto: europetrol.me

Upravni sud ponovo će odlučivati o legalnosti građevinske dozvole za rekonstrukciju magistralnog puta Danilovgrad - Podgorica, jer je Vrhovni sud ukinuo presudu da je tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo Upravi za saobraćaj u skladu sa zakonom spornu građevinsku dozvolu.

Dozvolu su osporili Nikola i Mario Gojčaj, vlasnici zemljišta i benzinske pumpe “Euro petrol” kod kružnog toka u Danilovgradu, jer je ona izdata a da prethodno nije riješeno pitanje eksproprijacije njihovog zemljišta i samog objekta pumpe, koja je predviđena za rušenje prema izmijenjenom projektu trase budućeg bulevara.

Sporna dozvola izdata je u martu prošle godine a predviđa rekonstrukciju magistralnog puta u bulevar u dužini od 15 kilometara. Posao vrijedan 24 miliona eura dobila je kompanija “Bemax”. Radovi su počeli u julu, kada ih je obišao tadašnji premijer Duško Marković sa direktorom Uprave za saobraćaj Savom Paračom, a bivša vlast ih je koristila i u predizbornoj kampanji...

Ukoliko bi u ponovnom postupku dozvola bila poništena, to bi značilo zaustavljanje radova u sadašnjem stanju i vraćanje procedure na početak.

Vrhovni sud, u presudi koju posjeduju “Vijesti”, navodi da je Upravni sud načinio povredu pravila postupka u upravnom sporu jer nije cijenio navode iz tužbe Gojčaja da investitor (Uprava za saobraćaj) prije dobijanja građevinske dozvole mora imati regulisane imovinske odnose na nepokretnosti na kojoj treba da se izvode radovi, što je predviđeno Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Da li se sa dozvolom žurilo zbog izbora?: Marković i Parača
Da li se sa dozvolom žurilo zbog izbora?: Marković i Paračafoto: Gov.me/Bojana Ćupić

U presudi je navedeno da će u ponovnom postupku Upravni sud ukloniti povredu pravila postupka, na koju mu je ukazano, kao i da će cijeniti ove navode kako bi donio odluku o zakonitosti građevinske dozvole.

Iz porodice Gojčaj navode da Uprava za saobraćaj nije regulisala imovinske odnose sa njima i pored činjenice da su vlasnici katastarske parcele na čijem dijelu je predviđena rekonstrukcija magistralnog puta i na kojoj se nalazi benzinska pumpa “Euro petrol” za koju je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo građevinsku i upotrebnu dozvolu.

“U međuvremenu su radovi na magistralnom putu došli do same parcele i objekta - benzinske pumpe, odnosno već se ušlo u zonu integralne cjeline benzinske pumpe u dijelu njene putne infrastrukture, a to je ulazno-izlazna saobraćajnica, pa prijeti nezakonito miješanje u pravo na mirno uživanje imovine i onemogućavanje legalnog poslovanja, ostavljanje bez posla brojnih zaposlenih, kao i nastupanje nesagledive višemilionske štete koju će, u krajnjem, po zakonu morati nadoknaditi država.

U cilju rješavanja i prevazilaženja ove situacije kojoj Nikola i Mario Gojčaj nijesu ni najmanje doprinijeli, Gojčaji, kao i njihove kompanije su se obraćali pisanim putem prethodnoj vlasti i odgovornim instituciijama čak 18 puta do sada, ali bez konkretnog odgovora i namjere nadležnih da se prevazđe situacija i izbjegne planirano rušenje pumpe, pa su se sada obratili i aktuelnoj Vladi i nadležnim ministarstvima”, navedeno je u saopštenju porodice Gojčaj i njihovog advokata Veselina Radulovića ”Vijestima”.

Nastavak radova koji su već došli do parcele i pumpe, kako su naveli, predstavljao bi nezakoniti ulazak u njihov posjed i pričinjavanje ogromne materijalne štete, što bi isključilo mogućnost rješavanja ovog problema na način koji bi značajno umanjio štetu i koji bi bio u interesu države Crne Gore.

Sačuvati pumpu prema projektu iz 2011. ili nadoknaditi svu štetu

Gojčaji navode da su i nakon dobijenog spora pred Vrhovnim sudom još jednom pozvali Upravu za saobraćaj da hitno preduzme radnje kojima bi se spriječila višemilionske štete po državu Crnu Goru, odnosno da “postupe u skladu sa izjašnjenjem Opštine Danilovgrad od 26.10.2011. godine, pravnim tumačenjem Uprave za saobraćaj od 26.10.2011. godine, te izdatim UT uslovima za izgradnju kružnog toka i bulevara u Danilovgradu, da će benzinska pumpa biti sačuvana u cjelini, za šta se porodica Gojčaj i njihove kompanije sve vrijeme zalažu, istovremeno ukazujući na učinjene brojne propuste, neodgovoran odnos i moguće zloupotrebe od strane nadležnih”.

“U protivnom, Nikola i Mario Gojčaj očekuju da Uprava za saobraćaj ispoštuje zakonske obaveze i sa njima na propisan način riješi sve imovinsko-pravne odnose i da preko Uprave za nekretnine sprovede postupak eksproprijacije kako bi im se isplatila pravična naknada na ime stvarne štete i izgubljene dobiti. Sve drugo bilo bi grubo kršenje Ustava, zakona i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno kršenje osnovnih ljudskih prava i uzrokovanje višemilionske štete, zbog čega će onda Nikola i Mario Gojčaj i njihova kompanija tražiti zaštitu pred domaćim sudovima i drugim organima, ali u slučaju potrebe i pred Evropskim sudom za ljudska prava, istovremeno insistirajući i na utvrđivanju odgovornosti”, navedeno je u saopštenju.

Bonus video: