Odblokirani računi Opštine Pljevlja

Prema podacima UJP do 12. februara Opština je imala poreski dug u iznosu od 1.420.076 eura

5197 pregleda 0 komentar(a)
U UJP se nadaju da više neće morati da pokreću blokadu računa:Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
U UJP se nadaju da više neće morati da pokreću blokadu računa:Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Uprava javnih prihoda (UJP) povukla je prije nekoliko dana blokadu računa Opštine Pljevlja i opštinskih preduzeća, imajući razumijevanje za trenutnu sveukupnu ekonomsku situaciju u kojoj posluje privreda.

Računi su blokirani 17. februara zbog neisplaćenih poreskih i neporeskih obaveza.

Iz UJP je u saopštenju dostavljenom medijima saopšteno da su se lokalna preduzeća obavezala da će prikupiti finansijsku dokumentaciju, uraditi plan reorganizacije i biznis plan i od Ministarstva finansija i socijalnog staranja tražiti odlaganje i reprogam prispjelih obaveza.

Prema podacima UJP do 12. februara Opština je imala poreski dug u iznosu od 1.420.076 eura.

U taj iznos uključena su sva prispjela potraživanja UJP prema računu Opštine.

“Ako uđemo u strukturu prispjelog duga tu su obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih. Opština ima jedan reprogram, po kojem redovno izmiruje svoje obaveze, a do sada je uplatila 67 rata u skladu sa utvrđenom dinamikom otplate”, objašnjeno je iz UJP.

Nakon blokade računa Opština je uplatila 303,186 eura i preduzeće Čistoća 145.056 eura, dok je ostalim javnim ustanovama blokada povukla manje iznose. Ukupno je do sada po blokadama računa opštinskih i računa preduzeća UJP naplatila 516,418 eura.

Prvi put račun Opštine blokiran je 13. januara na iznos od 313.750 eura i tom blokadom obuhvaćen je period od juna do septembra 2019. godine, dok je druga februarska blokada bila u iznosu od 303.186 eura za period od oktobra 2019. do januara ove godine.

“Opština Pljevlja i opštinska preduzeća Lokalni putevi, Galerija „Vitomir Srbljanović“, Biblioteka „Stevan Samardžić“, Zavičajni muzej, Grijanje, Vodovod, Centar za sport i rekreaciju, JU „Dnevni centar“ redovno izmiruju obaveze po osnovu reprogama. Reprogram je ukinut preduzećima Čistoća, Komunalne usluge i Agencija za stambeno-poslovni fond, koja je u stečaju jer nijesu redovno izmirivali obaveze iz reprograma”, rekli su u UJP.

Objašnjeno je da su Crveni krst i Turistička organizacija Pljevlja regulisali obaveze po osnovu reprogama, a RTV Pljevlja uplatila je 16 rata reprogama i ima dug od 62.574,46 eura.

Bonus video: