PKCG će snažno podsticati projekte održivog razvoja i zelene ekonomije

Ona je dodala da je uvjerena da je uloga Vlade značajna, ne zbog materijalne podrške već zbog uticaja koji projekat ima na cjelopkupni ekonomski razvoj, uključujući i pozitivne efekte na put Crne Gore ka EU

5036 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privredna komora Crne Gore
Foto: Privredna komora Crne Gore

Privredna komora i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) će posvećeno raditi na realizaciji projekta Kreiranje Mape puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji, ocijenili su danas predstavnici tih institucija.

Predsjednik Komore, Vlastimir Golubović kazao je na sastanku sa stalnom predstavnicom UNDP-a, Danijelom Gašparikovom da su u PKCG svjesni da je to jedan od najvažnijih projekata za održivi razvoj i zelenu ekonomiju u Crnoj Gori, gdje će kroz efikasno korišćenje resursa prepoznati siguran put ka dostizanju održivog razvoja i ekonomskog rasta.

Projekat Kreiranje Mape puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji iniciran je 2019. godine nakon konferencije o ekonomiji u organizaciji PKCG i konferencije Zeleni dani, u saradnji sa Vladom.

Gašparikova je rekla da su, bez obzira na zdravstvenu krizu, izabrani eksterni konsultanti, među kojima je Circular Change, renomirana organizacija iz Slovenije.

"Dakle, rad na ovom projektu se nastavlja, a signali koje dobijamo iz Vlade su pozitivni", saopštila je Gašparikova.

Ona je dodala da je uvjerena da je uloga Vlade značajna, ne zbog materijalne podrške već zbog uticaja koji projekat ima na cjelopkupni ekonomski razvoj, uključujući i pozitivne efekte na put Crne Gore ka EU.

Gašparikova je u kontekstu razvojnih projekata izrazila zadovoljstvo što je Privredna komora uključena i u važne projekte digitalitizacije.

Golubović je naveo da je Privredna komora spremna za projekat cirkularne ekonomije i da će stati iza njega u svakoj njegovoj fazi.

"I mi u Komori, kao i naši privrednici, jedva čekamo impuls i reakciju ostalih uključenih činilaca, prije svega Vlade", zaključio je Golubović.

Bonus video: