Uređivati korporativno upravljanje aktima društva

Profesor Mirko Vasiljević istakao je da zakon treba da štiti manjinske članove u privrednim društvima

2273 pregleda 0 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: PKCG
Sa okruglog stola, Foto: PKCG

Polazni princip za uspjeh u privredi treba da bude sloboda izbora pravnih formi, odnosno uređivanja korporativnog upravljanja samim aktima društva, ocijenio je profesor Mirko Vasiljević.

On je na okruglom stolu u Privrednoj komori (PKCG) saopštio da je to suština stvari, dok zakon treba da štiti manjinske članove u privrednim društvima.

"Nećete ući ni u jednu zajednicu ako ne učinite sistem upravljanja maksimalno fleksibilnim. Svaka zemlja koja želi da učini ekonomiju efikasnijom, da 'prodrma' investitore, ulagače i osnivače, mora da omogući slobodu uređenja sistema korporativnog upravljanja", naveo je Vasiljević.

Okrugli sto o primjeni Zakona o privrednim društvima, organizovali su PKCG i Udruženje pravnika. Na sastanku su, pored opštih, tretirana i pojedina specifična, a značajna pitanja privrednog poslovanja.

Vasiljević je, kako je saopšteno iz PKCG, poručio da ne postoji konačan zakonodavni okvir i da svaka zemlja nastoji da donese propise koji po njenom osjećaju najviše odgovaraju okruženju u kojem će se taj zakon primjenjivati.

Prema njegovim riječima, posebno je važno dati adekvatnu formu društvu sa ograničenom odgovornošću (DOO), kao najpopularnijem vidu privrednih društava, jer ona čine veliku većinu u odnosu na svega pet do šest odsto drugih, a u ekonomskom smislu značajnija su od akcionarskih.

"Mislim da je zakonodavac prilično sputao DOO, jer je to tipična porodična forma društva od kojih svaka ekonomija najviše očekuje. Zamislite jednočlano društvo koje ima osnivački akt, a mora nekome plaćati da mu piše Statut, te da ima organe upravljanja, a sve zbog toga što se zakonodavac poveo za akcionarskim društvima koja sve to moraju imati", dodao je Vasiljević.

On je pitao šta će DOO-u Statut, jer je, kako je objasnio, sasvim dovoljan jedan konstitutivni akt, ugovor o osnivanju koji ima institucionalna dejstva i mijenja se potrebnom većinom glasova.

"Prepustite ova uređenja fakticitetu – životu, a ne normi", kazao je Vasiljević.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, saopštio je da nema važnijeg posla za Komoru od staranja o svakom aspektu poslovanja preduzetnika i kompanija.

On je najavio da će PKCG svakog dana raditi na pronalaženju rješenja koja oslobađaju stvaralačku energiju kod kompanija i pokreću ekonomiju.

"Zbog toga mi ovako dosljedno i detaljno radimo na unapređenju zakonskih rješenja. U tom poslu nema odmora za Komoru i naše partnere poput Udruženja pravnika, koji su nam omogućili da imamo mišljenje akademika Vasiljevića na ovako značajnu temu", zaključio je Golubović.

Bonus video: