Gradili bez prijave i dokumentacije

Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu podnijelo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv kompanije CRBC

24305 pregleda 4 komentar(a)
Radovi na auto-putu koje izvodi CRBC, Foto: Luka Zeković
Radovi na auto-putu koje izvodi CRBC, Foto: Luka Zeković

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Kolašinu podnijelo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv kompanije CRBC i odgovornog lica H.S, zbog krivičnog djela građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje.

Kako je "Vijestima" kazala zamjenica rukovodioca državnog tužilaštva Maja Šćepanović, optužni predlog odnosi se na iskopavanje šljunkovitog materijala iz korita Tare, kao i izgradnju obaloutvrde desne strane korita rijeke.

"Optužni predlog je podnešen nakon što su sprovedna odgovarajuća vještačenja vještaka hidro-tehničke, ekološke struke i zaštite životne sredine, kao i vještaka geodetske struke. Odnosi se na iskopavanje šljunkovitog materijala iz korita rijeke Tare, kao i izgradnju obaloutvrde desne strane korita rijeke od viška materijala nastalog iskopom tunela ‘Pajkov Vir’ i to na lokaciji podsekcije 4.1/Uvač 4- Most Pajkov Vir", kazala je ona.

Šćepanović podsjeća da su ti radovi izvođeni tokom oktobra 2019. godine.

Izvođenje radova je počelo, kaže ona, "bez prethodno podnijete prijave za građenje i propisane dokumentacije, mimo revidiranog glavnog projekta i bez saglasnosti nadležnih institucija"

Radovi na auto-putu koje izvodi CRBC
Radovi na auto-putu koje izvodi CRBCfoto: Luka Zeković

Kako su kazali u ODT, prethodno nijesu bile utvđene ni mjere zaštite životne sredine. Time je, tvrde, izazvano oštećenje životne sredine u većoj mjeri i na širem prostoru.

Kinesku kompaniju, ODT, kako su naveli, tereti za "krivična djela iz čl.326a Krivičnog zakonika, u sticaju sa krivičnim djelom oštećenje životne sredine iz čl.307 st.1 Krivičnog zakonika".

U članu 326a je predviđeno da "ko protivno propisima o planiranju prostora i izgradnji objekata započne građenje objekta bez prethodno podnijete prijave i dokumentacije za građenje ili gradi objekat suprotno revidovanom glavnom projektu ili odluci nadležnog organa o zabrani građenja, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina", dok je članom 302 predviđeno da će se onaj ko kršeći propise, korišćenjem prirodnih bogatstava, izgradnjom objekata, izvođenjem kakvih radova ili na drugi način izazove oštećenje životne sredine u većoj mjeri ili na širem prostoru, kazniti se zatvorom do tri godine.

Bonus video: