bez ponude za "durmitor"

Ništa od remonta motora najvećeg ratnog broda

MO sklopio ugovore za manje servise opreme i plovila Mornarice Vojske Crne Gore

4496 pregleda 15 komentar(a)
I dalje nije za sigurnu plovidbu: Patrolni brod P-105 "Durmitor", Foto: Siniša Luković
I dalje nije za sigurnu plovidbu: Patrolni brod P-105 "Durmitor", Foto: Siniša Luković

Ministarstvo odbrane sklopilo je ugovore ukupne vrijednosti oko 57.000 eura bez PDV-a sa nekoliko firmi za pružanje usluga servisa i obnove opreme i plovila kojima raspolaže Mornarica Crne Gore.

Sa podgoričkom firmom "Oprema" kao najpovoljnijim ponuđačem sklopljen je ugovor o servisu - ugradnji novih gumenih tubusa na tri RHIB-a (plastično-gumena radna čamca) tipa "Valiant" Mornarice VCG, vrijedan 33.000 eura bez PDV-a. Tubusi će biti zamijenjeni na brzom "Valiantu PT850" dužine 8,5 metara kojeg koriste pomorski diverzanti MVCG, kao i nešto manjim čamcima istog proizvođača dužine 6,2 i 4,9 metara.

U cifru, koja će biti plaćena "Opremi" po tom tenderu, uračunata je i nabavka nove autoprikolice-trejlera za transport "Valianta PT850". Ista firma odabrana je i na tenderu za servis ukupno devet vanbrodskih motora tipa „Mercury“ različitih snaga, a za što će MO izdvojiti 5.732 eura bez PDV-a.

Kompaniji "Tekoxgroup" iz Danilovgrada povjereno je da za ukupno 2.460 eura bez PDV-a, obavi redovni godišnji servis glavnog i pomoćnih motora marke "Caterpillar" na školskom brodu Mornarice VCG, jedrenjaku "Jadran".

Firma "Union projekt" uz Podgorice odabrana je kao najpovoljniji ponuđač da za 8.000 eura bez PDV-a obavi novoizradu i montiranje dijela cijevi na pučinskom remorkeru PR-41 "Orada", a ista firma obaviće i generalni remont hidraulične palubne dizalice "Tehnomehanika" na istom brodu, za cijenu od 9,5 hiljada eura nez PDV-a.

Zbog toga što nije dostavljena nijedna ponuda, poništeni su tenderi za izbor izvođača radova na dokovanju lučkog remorkera LR-77 procijenjeni na 8,3 hiljade, odnosno održavanju sistema klimatizacije na patrolnom brodu P-105 "Durmitor" i pučinskom remorkeru PR-41 "Orada", procijenjene vrrijednosti 1,7 hiljada eura bez PDV-a.

Iako se javio jedan ponuđač – firma "Nacional Auto Montenegro" iz Podgorice, zbog nedostavljanja konačne ponude, poništen je i tender za izbor izvođača radova na servisu, odnosno zamjeni košuljica cilindara na glavnim pogonskim motorima tipa MTU na patrolnom brodu P-105 "Durmitor", procijenjene vrijednosti 2,5 hiljada eura bez PDV-a, a zbog čega je ovaj, trenutno najveći i najjači ratni brod u operativnoj upotrebi MVCG i dalje nesposoban za sigurnu plovidbu.

Preporučujemo za Vas